szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Spotify mobilos alkalmazását a jövőben hangvezérléssel is elindíthatjuk. Az új funkció több adatvédelmi kérdést is felvet, amelyeket a cég igyekezett megválaszolni.

Szűk egy héttel ezelőtt derült ki, hogy új funkciót kap az androidos eszközökre, valamint az iPhone-okra is elérhető Spotify alkalmazás. Ez a felhasználók kényelmét és biztonságát is szolgálja, a „Hey, Spotify” parancs kimondásával ugyanis a hangunkkal is elindíthatjuk az appot, illetve ezzel együtt a zene lejátszását is. Erre korábban legfeljebb csak a digitális asszisztensekkel volt lehetőség.

Bár a Spotify-ban már régóta van arra lehetőség, hogy hangalapú keresést végezzünk, az új funkció több adatvédelmi kérdést is felvetett. A cég ezért úgy döntött, több részletet is elárul a fejlesztésről, és arról, miként használják a felhasználói adatokat.

A vállalat szerint talán a legfontosabb, hogy a funkció használata opcionális. Alapértelmezettként mindenkinél ki van kapcsolva ez a lehetőség, így a felhasználónak magának kell úgy döntenie, hogy bekapcsolja.

Érdekes weboldallal öntene tiszta vizet a pohárba a Spotify

Többször is megvádolták már a legnépszerűbb zenei streamingszolgáltatót, hogy nem fizet eleget a művészeknek, akiknek dalait elérhetővé teszi. A Spotify egy új weboldallal próbálja bizonyítani, alaptalanok ezek a vádak.

A cég azt is kiemelte, hogy a szolgáltatás bevezetésével a Spotify nem fog „hallgatózni”: csak akkor figyel majd arra, hogy mit mond a felhasználó, ha elhangzik a Hey Spotify kifejezés, majd azonnal le is áll, ha a kért parancsot elvégezte az app. Az alkalmazás ugyan néhány másodperces részletekben figyeli az atmoszférát, de ha nem hallható a parancs, törli a rögzített hangot.

A Spotify azt is elárulta, hogy a hangalapú utasításokat nemcsak a szolgáltatás javítására, de a hirdetések pontosabb megjelenítésére is felhasználja majd. Ez azonban csak azokat a felhasználókat érinti, akik az ingyenes verziót használják, az előfizetőknek ezzel nem kell törődniük. Emellett azt is közölte a cég, hogy a felhasználói adatokat harmadik féllel is megoszthatják, de csak akkor, ha ez hozzájárul az app javításához vagy jobb működéséhez.

Mit tervez a Spotify? Leleplezték a friss terveit

A Spotify közeljövőbeli céljai egyértelműek: uralni szeretné a zenei streamingszolgáltatások piacát. Több fronton is támadna ennek érdekében.

A felhasználói adatokkal kapcsolatos félelmek leginkább azért kerültek előtérbe, mert a Spotify nemrég készített egy szabadalmi tervet, amelyből kiderül: az app ki is elemezné a felhasználó beszédét, és abból olyan információkra következtetne, mint az életkor, a nem vagy épp az illető érzelmi állapota.

Ha jobban belegondolunk, ezek az adatok – elméleti síkon – arra használhatók, hogy a cég profilozza a felhasználókat, majd az érzelmekre hatva manipulálja őket. Ugyanakkor a fenti terv egyelőre csak szabadalom, vagyis semmi nem garantálja, hogy valós funkció lesz belőle.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!