szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy fővárosi laptopszerviz összeállított egy webes kalkulátort, melyből pár kattintás után kiderül, mennyi a reális értéke egy használt notebooknak.

Kipróbáltuk, működik: szinte forintra pontosan annyit dobott ki a Doctorhouse laptopszerviz kalkulátora, mint amennyiért néhány napja megváltunk használt számítógépünktől. A 13 éve működő műhely weboldalán elérhető Laptop árkalkulátor csupán néhány adatot kér be, melyek közül egy átlagfelhasználó talán a processzort tudja legnehezebben kiválasztani – ha nem megy kapásból, érdemes a rendszerinformációból kinyerhető típusra rákeresni előbb. A többi adat (pl. a gépben lévő meghajtó vagy éppen a képernyő mérete) már kézenfekvőbb.

©

A legördülő menükből választható nyolc adat megadása után pár másodperc alatt megvan a kalkuláció. Az eredmény két szám, melyek közül az eladási ár azt mutatja, hogy a szerviz becslése szerint mennyi a notebook aktuális piaci értéke. A bolti beszámítás pedig arra utal, hogy ha valaki nem direktben ad tovább a masináján, hanem beszámíttatja egy üzletben egy új notebook vásárlása során, akkor nagyjából milyen értéket fognak cserébe levonni az új gép árából.

A zuglói szerviz ígérete szerint a weboldal mögötti algoritmust folyamatosan frissítik, hogy kövesse a piac mozgását.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!