szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lecsengőben a járvány harmadik hulláma, de minden egyes enyhítés lassítja a folyamatot, és végső soron több fertőzöttet eredményez.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Ez pont egy olyan időszak, amikor egy kis türelem nagy járványügyi nyereséget hozhat – írja Röst Gergely járványügyi szakértő, a Szegedi Tudományegyetem matematikus professzora a Portfolion megjelent cikkében. Röst azt járta körbe, milyen körülmények alakítják a járvány menetét, és hogyan érdemes a nyitásról gondolkodni.

Ebben kulcsfontosságú az R-rel jelölt reprodukciós szám. Ez azt jelöli, hogy egy fertőzött átlagosan hány másik embernek adja át a vírust, vagyis a trendet fejezi ki. Amikor R>1, akkor éppen erősödik a járvány, amikor R<1 akkor pedig lecseng. Röst azt írta:

Legjobb szakmai becsléseink szerint Magyarországon az R értékünk április elején már 1 alatt volt, jelenleg pedig 0,8 és 0,9 között van.

Az R érték négy tényező szorzata a szakember szerint. Ezek: egy ember napi kontaktusainak átlagos száma, a fertőzés átadásának valószínűsége egy találkozás során, a fertőző periódus hossza és a fogékonyak aránya.

A korlátozó intézkedések alapvetően az első tényezőt, a találkozások számát csökkentik, a maszkviselés pedig a vírus átadásának valószínűségét. A fertőző perióduson nem lehet változtatni, de hatékony teszteléssel és kontaktkutatással lerövidíthető lenne az az idő, amíg a fertőzhetnek azok, akik elkapták a koronavírust. A fogékonyságot az oltások csökkentik, illetve az, ha sokan átvészelték a betegséget.

Most a járvány egy olyan szakaszában vagyunk, amikor még magas az új fertőzések száma, tehát magas a megfertőződés kockázata is, ugyanakkor gyors ütemben nő a védettek száma

– írja Röst. A döntéshozóknak szerinte azt kell mérlegelniük, hogy minden egyes enyhítés lassítja a lecsengést, és végső soron több fertőzöttet eredményez. Ezzel szemben állnak a nyitást sürgető gazdasági és társadalmi érdekek.

Mint Röst fogalmaz, ezt mindenkinek magának is érdemes figyelembe vennie: bármilyen tevékenység, akár egy családi összejövetel is jóval kisebb kockázatú lehet néhány hét múlva, mint most, ezért érdemes még egy kicsit türelmesnek lenni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Itthon

Úgy is hatásos lehet a kínai vakcina, ha az ellenanyagteszt negatív eredményt hoz

Szerbiában korcsoportokra lebontva elemzik az összes oltóanyag, így a Sinopharm hatékonyságát is, sőt országos vizsgálatra készülnek. Magyarországon a kormány nyilvános adatok nélkül állítja, hogy nem kell a harmadik dózist beadni. Az eddigi tapasztalatok alapján az oltóanyag hatékony, de előfordulhatnak esetek, amikor nem indult be az ellenanyag-termelés. Hivatalos iránymutatás hiányában sok érintett rohant a múlt héten magánlaborokhoz, de egy háziorvos szerint ez felesleges és félrevezető is lehet.