szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A napokban megtörtént, ami korábban még soha: irányított repülést hajtott végre a NASA egy idegen égitesten. A páratlan manőverről videó is készült.

Április 19-én a felemelkedett, majd visszaereszkedett a marsi talajra az Ingenuity nevű kis drón, amellyel újabb történelmi lépést hajtott végre a NASA: ezzel megvalósult az első olyan irányított repülés, amelyet egy másik égitesten sikerült véghez vinniük a szakembereknek.

Az ultrakönnyű Ingenuity sikeres tesztjét előbb a Marsról visszaküldött adatokkal igazolták a NASA mérnökei. Nem sokkal később pedig befutott az első fekete-fehér kép, melyen a kis drón látható mintegy 3 méteres magasságban a marsi talaj fölött.

A bravúrról videó is készült, mely éppen az eltelt órákban állt össze:

Az Ingenuity a Jezero-kráterben emelkedett a magasba, és mintegy 20 másodpercig lebegett. A műszer ezután sértetlenül landolt a Mars felszínén. Az űrkutatási hivatal munkatársai ezt látva ünneplésben törtek ki az irányítóteremben.

Az Ingenuity a Perseverance Mars-járóval érkezett a Marsra február közepén. A drón eredetileg április elején emelkedett volna a magasba, de az első tesztekkel kapcsolatos problémák miatt a NASA többször elhalasztotta a startot.

A mérnökök szerint a helikopter a következő időszakban is repülni fog, mindig egyre magasabbra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!