szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA szakembereinek négy órát kellett várniuk arra, hogy kiderüljön, sikeres volt-e az Ingenuity újabb repülése.

Magasabbra és hosszabban repült második útján, csütörtökön a Marson a NASA helikoptere, az Ingenuity. Az 1,8 kilogramm súlyú minihelikopter magasabbra, öt méterre emelkedett és jobbra-balra is repült, mintegy 2 méterre. Ez a tesztrepülés 52 másodpercig, vagyis 13 másodperrel tovább tartott, mint az első, hétfői emelkedés – közölte a NASA kutatóintézete, a Jet Propulsion Laboratory (JPL).

A földi irányítóközpont munkatársainak négy órát kellett várniuk, hogy megtudják, miként sikerült a repülés.

©

Ahogyan a hétfői, három méter magasra történő felemelkedés után, a helikopter ismét egy fekete-fehér képet küldött, amelyen látható a saját árnyéka a Mars poros, sziklákkal szabdalt felszínén. A terület a Wright testvérek mezeje (Wright Brothers Field) nevet kapta.

©

A manőver egyszerűnek hangzik, de nagyon sokat nem tudunk arról, hogyan kell repülnie egy helikopternek a Marson – mondta Havard Grip, az Ingenuity vezető irányítója. Az egyik kihívás a bolygó rendkívül ritka légköre: sűrűsége csak egy százaléka a Földének.

Az ultrakönnyű helikopter a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg a Marsra február 18-án. A drón április 3-án vált le a roverről a tesztrepülések számára kijelölt 10x10 méteres területen.

A következő másfél hétben a NASA három további tesztrepülést tervez, az Ingenuity minden alkalommal magasabbra emelkedik és bonyolultabb mutatványokat hajt végre. Az Ingenuity csapatának május elejéig van ideje befejezni a tesztrepüléseket, hogy a marsjáró megkezdhesse fő misszióját: olyan kőzetminták gyűjtését, amelyek a földi értelemben vett élet nyomaira utalnak a Mars múltjából.

©

Ennek a feladatnak a megkezdéséig azonban a Perseverance, amelyet a szakemberek csak Percyként becéznek, szemmel tartja az Ingenuityt, vagyis Ginnyt.

A nagyjából 85 millió dollárból fejlesztett marshelikopter forradalmasíthatja az űrkutatást. A NASA szerint a marshelikopterek alkalmasak lehetnek sziklafalak, barlangok és mély kráterek feltérképezésére, továbbá tudományos műszerek szállítására, valamint felderítőként segíthetik az emberek és a robotok munkáját.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!