szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az amerikai–német fejlesztésű oltóanyag a dél-afrikai és a brit koronavírus-változat ellen is hatékony a legfrissebb kutatások szerint.

A Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcinája rendkívül hatékonyan véd a dél-afrikai és a brit vírusváltozatok által okozott súlyos megbetegedésekkel szemben – állapította meg két kutatás, melyek eredményeit szerdán tették közzé. A főbb megállapításokat a The New York Times ismerteti.

A vizsgálatok alapján elmondható, hogy a Pfizer oltása képes megelőzni a halálos kimenetelt és azokat a súlyosabb eseteket (ezek közé tartozik a komolyabb tüdőgyulladás) is, melyeket a B.1.1.7 és B.1.351 jelű vírusmutációk válthatnak ki. Ezeket a köznyelv a brit és dél-afrikai variánsokként ismeri.

Ezen a ponton már bátran kijelenthetjük, hogy ezt a vakcinát még az aggasztó mutációk jelenlétében is használhatjuk"

– mondta Annelies Wilder-Smith, a London School of Hygiene and Tropical Medicine fertőző betegségekkel foglalkozó kutatója.

Az újonnan készült tanulmányok a vakcina Katarban és Izraelben történő valós használatán alapulnak. Ezek közül az egyik a New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban jelent meg, és több mint 200 000 emberre vonatkozó információn alapul. A kutatás adatait idén február 1. és március 31. között gyűjtötték. Ez azért fontos, mert éppen ebben időszakban terjedt el igazán a két mutáció: a koronavírus-fertőzések nagyjából felét ekkor már a B.1.351, míg 44,5 százalékát a B.1.1.7 okozta.

A kutatók többszörös elemzések során megállapították, hogy a Pfizer-féle vakcina 87–89,5 százalékban volt hatékony a brit vírusváltozat okozta fertőzés megelőzésében azoknál az embereknél, akiknél legalább két hét telt a második oltásuk után. A B.1.351 vírussal, vagyis a dél-afrikai változattal való fertőzés megelőzésében pedig 72,1–75 százalékos volt a hatékonyság azok körében, akik elérték a kéthetes határt.

©

Laith Abu-Raddad, a Weill Cornell Medicine-Qatar fertőző betegségekkel foglalkozó epidemiológusa szerint ez a kissé csökkent hatékonyság is jó hír, mert a dél-afrikai mutáció esetében egy olyan változatról beszélünk, “amely valószínűleg a legveszélyesebb az összes aggodalomra okot adó változat közül”. “Ez nem az a 95 százalék, amit reméltünk, de a 75 százalék is igazán nagyszerű" – mondta a kutató.

A másik új tanulmányt, amelyet a The Lancet című folyóiratban tettek közzé, az izraeli egészségügyi minisztérium és a Pfizer kutatói végezték. A tanulmány több mint 230 000 esetet vett figyelembe. Az adatgyűjtés főként Izraelben zajlott, idén január 24. és április 3. között. A NYT szerint ebben az időszakban a B.1.1.7 vírus okozta az összes koronavírusos megbetegedés közel 95 százalékát az országban.

A kutatók azt találták, hogy a Pfizer vakcinája több mint 95 százalékos hatékonysággal védte meg a koronavírus-fertőzés, a kórházi kezelés és a halálozás ellen a 16 éves és idősebb, teljesen beoltott (vagyis mindkét dózist megkapó) személyeket. De az oltóanyag a 85 éves vagy annál idősebbek körében is jól működött: a kutatók esetükben több mint 94 százalékos hatékonyságot mértek.

[Az a képtelenség terjed, hogy aki oltott személy közelébe megy, annál is jelentkeznek mellékhatások]

A szakértők emellett azt is megállapították, hogy ahogy nőtt a teljesen beoltott emberek aránya az egyes korcsoportokban, úgy csökkent a koronavírus-fertőzések előfordulása. A kutatók szerint az eredmények azt sugallják, hogy Izraelben a gyors ütemű oltás volt felelős a fertőzések csökkenéséért.

A tanulmányokból az is kiolvasható, hogy a vakcina két adagja lényegesen nagyobb védelmet nyújtott, mint az egy adag.

Az izraeli vizsgálatban például egyetlen dózis 77 százalékos hatékonyságot mutatott a halálozás ellen, két adagnál ez 96,7 százalékra nőtt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!