szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hamarosan kiderül, hogy a Magyarországon is alkalmazott kínai oltóanyagot biztonságosnak és hatásosnak ítéli-e a WHO.

Várhatóan még pénteken bejelentik, megkaphatja-e a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinája az Egészségügyi Világszervezet (WHO) úgynevezett vészhelyzeti engedélyét – írta a Reuters.

A WHO vészhelyzeti engedélye fontos mutató a hírügynökség szerint: azt jelzi az egészségügyi hatóságok számára, hogy a bevizsgált oltóanyag biztonságos és hatásos.

Ha a vakcina megkapja a vészhelyzeti felhasználásra vonatkozó engedélyt, úgy a COVAX programban való részvételre is jogosulttá válik. Ez utóbbi célja, hogy a szegényebb országokhoz is hozzájuthassanak a védőoltásokhoz.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az engedélyről szóló döntés a hétvégére várható.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői munkacsoportja már készített egy állásfoglalást a vakcináról, ennek összefoglalóját és magyar fordítását Dobson Szabolcs gyógyszerész, címzetes egyetemi docens tette közzé. A dokumentum végén található összefoglaló eszerint úgy fogalmaz: a WHO szakértői nagyon bizonyosak abban, hogy a BBIBP-CorV vakcina (ez a Sinopharm hivatalos neve) hatásos a PCR-teszttel igazolt Covid–19 megelőzésében a 18-59 év közötti felnőtteknél, abban viszont már kevésbé, hogy náluk alacsony a súlyos mellékhatások kockázata. A magyar kormány eközben viszont azt állítja, hogy a Sinopharm még a Pfizernél is jobb.

Merkely: Eddig minden vizsgált Sinopharmmal oltottnál találtak antitestet

Nehéz helyzetbe hozta a kormányt a WHO szakértői állásfoglalása, mely szerint nincs rá tudományos bizonyíték, hogy a Sinopharm oltóanyaga hatásos a 60 év feletti korosztályban. A szakemberek szerint ugyan minden vakcina hatásos, de mivel a kínai oltóanyagot Magyarországon kifejezetten az idősebb korosztály kapta, a magyar hatóságok akár lépéskényszerbe is kerülhetnek, ha meg akarják nyugtatni az érintetteket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!