szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy adatkezelő szoftver kalózverzióját töltötte le és telepítette fel a gépére az az egyetemi hallgató, aki ezzel együtt egy vírussal is megfertőzte az eszközét.

Nem lehet elégszer elmondani, hogy a különböző szoftverek kalózverzióinak letöltése és használata igen kockázatos, és cseppet sem tanácsos: az etikai kérdéseken túl megesik, hogy a feltört szoftverrel egy vírus is rákerül a gépre.

A Bleeping Computer szerint egy meg nem nevezett európai biomolekuláris kutatóintézetnél dolgozó egyetemi hallgató egy adatkezelő szoftvert szeretett volna ingyen letölteni. Talált is egy olyan oldalt, ahol a feltört változatot kínálták, ám kiderült, ezzel egy időben a Ryuk néven ismert zsarolóvírust is telepítette.

Ellopták az Apple terveit, 15 milliárd forintos váltságdíjat követelnek az orosz hackerek

Az Acer után az Apple egyik beszállítóját, a Quanta nevű céget is megtámadta az orosz REvil nevű hackercsoport. A megszerzett adatokért cserébe most is pénzt követelnek a bűnözők.

A bajt a brit Sophos kiberbiztonsági cég segített elhárítani, még mielőtt beütött volna a krach. Ám még így sem volt túl rózsás a helyzet, a labor ugyanis egy hétnyi kutatás adatait veszítette el, és egy hetes leállást okozott az intézetben.

A Sophos kiderítette, hogy a támadást az egyik hallgató bejelentkezési adatai segítségével követték el. A hallgatók besegítenek a labor munkájába, és távoli eléréssel jelentkeznek be az intézet hálózatába. Arra is a szakemberek jöttek rá, hogy az ominózus hallgató egy, a munkahelyén használt szoftver kalózverzióját akarta az otthoni gépére telepíteni. Amikor ez megtörtént, a vírus elkezdte ellopni az adatait, így hozzáfért a belépési kódjához is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!