Elkészült a tészta, ami főzéskor teljesen más alakot vesz fel – videó
Nemcsak új alakot vesz fel a kínai kutatók érdekes tésztafajtája, állítólag hamarabb el is készül, mint a hagyományos száraztészta. Számítógépes modellezés segítségével alkották meg, és jóval több értelme van, mint elsőre tűnhet.
hvg.hu
Három egyetem, a Csencsiangi Egyetem, a pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem és a New York-i Syracuse Egyetem tudósai számítógépes modellezés segítéségével olyan száraztésztát alkottak, ami főzés közben Transformerként viselkedik: új alakzatot képes felvenni.
A Science Alerthíre szerint kutatók azért fogtak bele a munkába, mert a most kapható tészták csomagolása, illetve az abból eredő helykihasználás gyakran nem túl praktikus. Ezzel szemben a pöndörödő tészták, mivel a főzés előtt teljesen laposak, kisebb helyen, szorosabban is elhelyezhetők. És a termék esetében legalább 60 százalékkal kevesebb csomagolóanyagra van szükség.
A szám tésztafajta – amelyről állítják, ízre semmiben nem különbözik a hagyományos társaitól – a rajta lévő apró barázdák, vagyis a kialakítás miatt képes meggörbülni. A tésztát 7-12 perc alatt lehet készre főzni, tehát hamarabb is fogyasztható, mint átlagos társai.
Úgy tűnik, kudarcba fullad a kormány hónapok óta tartó küzdelme, hogy betiltsa a Pride felvonulást. A hatalom szerint tiltott rendezvény, a szélsőségesek próbálják akadályozni. A HVG élő közvetítésa a 30. Budapest Pride-ról.
„A bukásoktól, brutális sérülésektől való félelem folyamatosan bennem van” – meséli Valter Attila országútikerékpár-versenyző a Penge podcast új adásában.