szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amerikai kutatók szerint világviszonylatban több mint kétszer annyian hunytak el a koronavírus-fertőzésben, mint amennyi a hivatalos statisztikákban szerepel.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A Washingtoni Egyetem Egészségügyi Mérési és Értékelési Intézetének (IHME) szakemberei nemrég publikált elemzésükben arra jutottak, hogy a legtöbb országban hiányosak a koronavírus miatti halálesetekről szóló kimutatások.

A szakemberek ezt arra alapozzák, hogy a különböző államok által közölt adatok alapján mintegy 3,2 millió elhunytat regisztráltak tavaly márciustól idén május 3-ig, de számításaik szerint a pandémia ténylegesen 6,9 millió áldozatot követelt szerte a világban.

Az eltérések a kutatók szerint abból adódhatnak, hogy a világ más-más részein eltérő szempontok alapján vezetik a halálozási statisztikákat, de a különbségekhez hozzájárulhat az is, hogy az egészségügy túlterheltsége miatt egyes áldozatokról nem tudták megállapítani, hogy a koronavírus okozta a halálukat.

Az IHME számos tényezőt figyelembe vett, hogy megállapítsa a koronavírusban elhunyt betegek számát országonként. Az elemzés elkészítésekor kiszámolták a többlethalálozást, vagyis azt, hogy mennyivel haltak meg többen a járvány kezdete óta idén május 3-ig, mint egy átlagos időszakban.

Magyarországon az IHME elemzése alapján 37 177-en haltak meg a járványban május 2-ig, vagyis 9476-tal többen, mint amennyit a hivatalos tájékoztatásban regisztráltak

– írta a Népszava hétfőn.

A kutatók úgy vélik, hogy tavaly szeptemberig még alacsony az eltérés a közölt és a becsült adatok között, de a második hullám előrehaladtával kinyílik az olló: a december 5-i tetőzéskor már több mint 60 “láthatatlan” áldozatról szólnak a számítások, és még az enyhülést követően is napi 20–30 elhunyt maradt rejtve.

Az elemzés szerint hazánk lakosságarányosan nem a világelső a halálozások tekintetében, hanem a 16. helyen áll, az EU-tagállamok közül pedig a hetedik a sorban.

A Népszava a kutatás alapján azt írja, hogy

a harmadik hullámban ismét jelentősebbé vált a differencia: az április 7-i csúcson az operatív törzs 311 halottról számolt be, a szakemberek kalkulációjában viszont 417 elhunyt szerepel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!