szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Múlt pénteken több mint 120 millió forintos HDD-értékesítési forgalomat mért az iPon. Ez a webáruház átlagos napját nézve a teljes forgalom háromszorosa, míg a merevlemezek szempontjából ötvenszeres ugrást jelent. A vásárlási láz hátterében valószínűleg az új, Chia nevű kriptovaluta áll.

A háttértár a számítógépek egyik legritkábban cserélt alkatrésze, jellemzően inkább csak újabb egységekkel bővítenek a felhasználók, a régi merevlemezek inkább csak végszükség esetén kerülnek ki a használatból; éppen ezért a forgalom eddig kiszámítható, tervezhető volt – idézi az iPon közleménye Hagymási Balázs kommunikációs vezetőt. A HDD-k árai az elmúlt időszakban stagnáltak, technológiai áttörés nem történt, Hagymási szerint mostanság mindössze egy dolog változott, ami okozhatja a hirtelen megugró keresletet: egy tárhelyalapú kriptovaluta, a Chia kereskedelme kezdődött meg május első hetében.

Ahogy már korábban is írtuk, a kriptovaluták világának megreformálására megalkotott pénznem, a Chia Network (XCH) mögött a BitTorrent kitalálója, Bram Cohen áll, aki úgy döntött, a nagy energialábnyommal rendelkező eddigi – számítási kapacitást igénylő – rendszer helyett a szabad tárhely és az eltelt idő függvényében működő új megoldást preferálja, utóbbi ugyanis lényegesen kevesebb energiát igényel. A PoW alapú valuták bányászata számítási kapacitásra épül, a PoS ezzel szemben tárhelyigényes és lényegesen kevesebb energiát emészt fel.

A Chia-bányászat jelentős írási és olvasási műveleteket generál, ezért a végfelhasználói SSD-k kevésbé javasoltak erre a célra, viszont a klasszikus HDD-k, illetve a szerverekbe szánt SSD-k és HDD-k piacát felforgatja a bányászláz. Ennek első jelei már egy hónapja is láthatók voltak: áprilisban Kínából kezdtek el szállingózni a hírek arról, hogy érdekcsoportok vad merevlemez-felvásárlásba kezdtek.

Egy hónap alatt duplázódtak az árak, csak éppen nincs mit megvenni

A Chia kereskedelmét május negyedikén kezdték meg, jelenleg ezerdolláros árfolyam környékén mozog, de a kriptovalutákra jellemző erős kilengéseknek köszönhetően ez folyamatosan változik. A kereskedés kezdetén 2000 dollár felett is járó Chia 600 dollár alatti áron is elérhető volt néhány nappal ezelőtt. Az iPon közleménye Hagymási Balázs szavait idézi: a Chia népszerűségének növekedésével számolni kell azzal is, hogy a végfelhasználók után már a szerver- és felhőtárhelyek üzemeltetőinek is meggyűlik majd a baja a digitális kor vadnyugatával.

Az iPon azt közölte, a múlt pénteki roham nyomán mára a 8 TB-s és nagyobb merevlemezek elérhetetlenné váltak, a webáruház arról számolt be, hogy beszállítói kínálatából teljesen eltűntek ezek a HDD-k.

A merevlemezek nagykereskedelmi árai az elmúlt hét felvásárlási lázának köszönhetően emelkedésnek indultak, átlagosan 20-40 százalékkal kerül most többe egy merevlemez, mint május elején, de nem ritka a kétszeres ár sem. Ez persze jelenleg elméleti árat takar, mert a nagykereskedők nem tudják kiszolgálni a keresletet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!