szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meglepő teszteredmények születtek, amikor összehasonlították az immár két és fél éves iPhone XR-t az iPhone 11-gyel, illetve iPhone 12-vel.

Az iOS 14.5 bejelentése után elég hamar megérkezett a frissítés, az iOS 14.5.1 verzió, amelyben az Apple nemcsak egy, az Alkalmazáskövetés átláthatósága (App Tracking Transparency) funkciójába csúszott hibát javított, hanem olyan biztonsági réseket is befoltozott, amelyek hatással lehetnek/lehettek az Safarit működtető böngészőmotorra az iPhone-okon és iPadeken.

Azonban a frissítéssel együtt érkezett valami más is, amire eddig nincsen magyarázat. 2018 októberében mutatta be az Apple az iPhone XR-t, és nem ez a készülék volt az akkori csúcsmodell. Ezért is meglepő egy új, az okostelefonok teljesítményét firtató teszt, amelynek eredménye szerint az öregedő XR számos feladatban (pl. indítási idő, az alkalmazás betöltési ideje, a videó mentési sebessége stb.) felülmúlja az azóta megjelent Apple okostelefonokat.

Lehet, hogy az ok az iOS 14.5.1-gyel érkező lefojtás? – veti fel a ZDNet, kiemelve, hogy az iPhone XR-nek jobb volt a többmagos Geekbench pontszáma, mint az iPhone 11-é vagy az iPhone 12-é. De hasonló eredményt hozott a 3DMark is: az iPhone XR több pontot kapott, mint az iPhone 12, és sokkal többet, mint az iPhone 11, amelyet vélhetően a legjobban sújt ez a fojtás.

©

De vajon mi lehet e fojtás mögött? – teszi fel a kérdést az említett forrás, és rögtön a legvalószínűbb választ adja meg rá: egy hibáról van szó, amit az is alátámaszt, hogy – a benchmark tesztek tanúsága szerint – több alkalmazást is érint. Lehet persze akaratlagos is az energiagazdálkodás szempontjából, bár az kicsit durva, hogy ilyen hatással van a teljesítményre. Végül alkalmazás-optimalizálási probléma is állhat a háttérben, ami valószínűtlennek tűnik, tekintettel a probléma súlyosságára. A ZDNet mindenesetre az első felvetésre szavaz, pont ezért valószínűnek tartja, hogy hamarosan meg is jelenhet a bugot javító iOS 14.5.2.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!