szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A régi oprendszerhez több mint egy éve nem jár általános támogatás, így kritikus biztonsági javítások sem készülnek hozzá.

A Kaspersky a rendelkezésére bocsátott, de névtelen operációsrendszer-metaadatok tanulmányozása alapján arra jutott, hogy a számítógép-használók csaknem egynegyede (22 százaléka) még mindig Windows 7-et használ, miközben az operációs rendszerhez 2020 januárja óta nem jár általános támogatás. A kiberbiztonsággal foglalkozó cég emlékeztet: ha egy operációs rendszer az életciklusának végére ér, a gyártó nem ad ki több frissítést, így kritikus fontosságú biztonsági javításokat sem.

Ez pedig utat nyithat a támadók számára a rendszerhez való hozzáféréshez.

A Kaspersky szerint a még mindig a Windows 7-et használók között a fogyasztók, a kis- és középvállalkozások (kkv-k) és a mikrovállalkozások (mv-k) csaknem azonos arányt – 22 százalékot – képviselnek.

©

A Kaspersky megállapításaiból az is kiderül, hogy az emberek és a vállalkozások csak egészen kis része (kevesebb mint 1 százaléka) használ még mindig olyan régebbi operációs rendszereket, mint például a Windows XP és a Windows Vista. Ezekhez 2014, illetve 2017 óta nem jár támogatás. Összességében pedig a felhasználók csaknem egynegyede (24 százaléka) még mindig olyan Windows operációs rendszert használ, amelyhez már nem jár általános támogatás. Ezzel szemben a felhasználók 72 százaléka már a legújabb Windows 10-et használja.

„Az operációs rendszer frissítését sokan nyűgnek érzik. De az OS-frissítések célja nem pusztán a hibák javítása vagy a legújabb interfész bekapcsolása. Az eljárás azokat a programhibákat javítja, amelyek hatalmasra tárt ajtót nyithatnak a kiberbűnözőknek a behatoláshoz” – mondta Tóth Árpád, a Kaspersky magyarországi igazgatója. “Még ha úgy gondoljuk is, hogy éberek vagyunk, és védettséget élvezünk az online jelenlét során, az operációs rendszer frissítése egy alapvető biztonsági elem, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni, függetlenül attól, hogy milyen harmadik feles biztonsági megoldás van a gépre telepítve. Ha az operációs rendszer elavult, már nem kapja meg ezeket a kritikus frissítéseket”.

Tóth Árpád hozzátette:

“Ha például a házunk öreg és omladozik, már nincs értelme új ajtót beépíteni. Észszerűbb inkább egy új házat keresni, és inkább előbb, mint később. Ugyanilyen hozzáállásra van szükség akkor is, ha biztosítani akarjuk annak az operációs rendszernek a biztonságát, amelyre nap mint nap értékes adatokat bízunk”.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!