szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újra és újra elcsodálkozhat a világ a tudományos élet híreit csak tisztes távolságból követők – vagy közelebbről sem értők – viselkedésén. Oltásellenesek egy csoportja most például ugyanúgy arcmaszkot visel, mint a többi ember, de ők egész más okból: így védik magukat a “kilökődő” vakcinadaraboktól.

Talán maguk a kutatók sem gondolták, hogy előbb-utóbb a járványszkeptikus és maszkellenes csoportok tagjai is megfogadják a védelmi intézkedések két legfontosabbját, vagyis, hogy távolságot tartanak és maszkot viselnek. A hír jelentőségét azonban nagyban tompítja, hogy esetükben egész más okból történik ez:

attól félnek, hogy az oltottak megfertőzik őket a bennük lévő oltóanyaggal.

A Vice egy hosszabb összefoglalót szentelt témának. Mint írták, a jelenséget egy többször cáfolt, minden tudományos alapot nélkülöző álhír táplálja, mely szerint az oltottak a bennük lévő oltóanyagot "kiengedve” vetélést, illetve a menstruációs ciklus felborulását okozhatják, ha egy nem oltott ember közelébe kerülnek.

A közösségi médiában már meg is jelentek azok a felvételek, melyeken az oltásellenesek arra figyelmeztetik követőiket, hogy tartsanak távolságot az oltottaktól. Az elméletet a konteóhívők egyik legismertebbje, Sherri Tenpenny is osztja; ő nemrég élő videóban biztatott arra, hogy inkább jobb nem az oltottak közelében járni, de védezésképp az arc eltakarása is megoldást jelenthet.

A Vice szerint a nem létező jelenségben egyesek olyannyira hisznek, hogy másfajta kúrát is kipróbálnak: egy amerikai webshop például fenyőből készült teát árusít, mely a leírás szerint remek védelmet nyújt az oltottak által terjesztett fertőzések ellen. De hogy a tea pontosan mit okozhat, ha a szervezetbe kerül, arról már nincsenek hírek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!