szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Vodafone Group megbízásából átfogó tanulmány készült az EU tagországok gazdaságának és társadalmának digitális fejlettségéről. Az eredmények rámutattak: a digitális fejlettség jelentős nemzetgazdasági befolyással bír. Magyarország digitális infrastruktúrája Európa élmezőnyéhez tartozik, a vállalkozásoknak azonban csak egy kis része használja ki a digitalizáció nyújtotta előnyöket.

A Vodafone Csoport megbízásából a Deloitte által készített "Digitalisation: An opportunity for Europe" című tanulmány az EU-tagországok gazdaságának és társadalmának digitális fejlettségét mérő, úgynevezett DESI-mutatót vizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy a digitalizáció előmozdításával jelentős nemzetgazdasági hatások érhetők el. A 27 tagország és az Egyesült Királyság 2014-2019 közötti adatait vizsgáló kutatás fő megállapítása szerint a DESI összpontszám 10 százalékos növekedése 0,65 százalékkal növelheti az adott tagország GDP-jét (feltételezve az egyéb változók, mint például a munkaerő, tőke, kormányzati fogyasztás és nemzetgazdasági beruházások állandóságát). Amennyiben pedig 2027-re minden tagország elérné a 90 pontot, az elemzés szerint az EU területén a GDP 7,2 százalékkal magasabb lenne – mutat rá közleményében a Vodafone.

DESI pontszám változása az EU tagországaiban
©

A jelenleg 47,5 pontos Magyarország esetében a 90-es pontszám elérése 11,43 százalékos GDP-növekedést és 12,9 százalékos termelékenységi növekedést eredményezhetne 2027-re.

Annak ellenére, hogy az ország digitális infrastruktúrája Európa élmezőnyéhez tartozik, a vállalkozásoknak csak egy kis része használja ki a digitalizáció nyújtotta előnyöket – hangsúlyozza a Vodafone, alátámasztásaként idézve egy tavalyi felmérés eredményét is, ahol Magyarország összesítésben a digitális technológiák integráltsága kapcsán mindössze a 26. helyen állt. Ez egyrészt fejletlenséget tükröz, máshonnan nézve viszont azt jelenti: jelentős fejlődési potenciál van még ezen a területen mind a vállalkozások termelékenysége, mint a nemzetgazdaság növekedése szempontjából.

Az aktuális DESI mutatók és összetételük
©

Az idei felmérés szerint Magyarországon a big data elemzés kihasználtsága elmarad az uniós átlagtól (12,3%), hiszen a nagyvállalatok mindössze 6,1 százaléka használ big data analytics szolgáltatást. Ezt az eredményt bármely forrásból származó adatelemzés alkalmazása javítani tudja. A big data analytics egyik legfontosabb területe a működési adatok elemzése.

Bár egyre több magyarországi vállalkozás migrálja adatait felhőalapú tárhelyre (a vállalkozások 11,5 százaléka használja ezt a működési modellt, szemben az 17,8 százalékos uniós átlaggal), sok kisebb vállalat nem él ezen szolgáltatások előnyeivel.

Itthon a vállalkozások mindössze 11,8 százaléka van jelen közösségi webes felületeken (EU-átlag: 25,2%). A kkv-k csupán 12,5 százaléka értékesít online, és kevesebb mint 6 százaléka teszi ezt nemzetközileg (ugyanezek a számok EU-szinten: 17,5% és 8,5%).

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!