szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója megérti, hogy a gazdagabb országok miért akarják minél előbb beoltani a fialókat is, de arra kérte őket, hogy gondolják át a helyzetet.

Felszólította a gazdag országokat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken, hogy gondolják át a gyermekek oltására vonatkozó terveket,

és ehelyett inkább adományozzák a koronavírus elleni vakcinákat a Covax-programnak a szegény országok lakosainak immunizálására.

Az ENSZ egészségügyi szervezete reményét fejezte ki, hogy több ország is követni fogja Franciaország és Svédország példáját abban, hogy vakcinákat adományoz a szegény országok megsegítésére létrehozott Covax-programnak. Franciaország 500 ezer adag AstraZeneca–Oxford védőoltást kiosztását tette lehetővé a Covax keretében, Svédország szintén, Svájc rövidesen engedélyezi 1 millió adag védőoltás adományozását. Más országok mellett Kanada és az Egyesült Államok engedélyezte az elmúlt hetekben, hogy serdülőket is beoltsanak a SARS-CoV-2 nevű vírus ellen. A WHO egyik vezetője azonban közölte, hogy folyamatban vannak a tárgyalások Washingtonnal védőoltás-adagok megosztásáról.

"Megértem, miért akarják egyes országok beoltani a gyermekeiket, illetve a serdülőkorúakat, de az adott pillanatban arra kérem őket, hogy gondolják ezt újra, és ehelyett adományozzanak vakcinákat a Covax-nak" – jelentette ki egy genfi virtuális találkozón Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

Az oltások méltányos elosztására a WHO és a GAVI Vakcinaszövetség által létrehozott Covax keretében eddig 60 millió adag oltást szállítottak, a szervezet küzd a szállítási tervek betartásáért, részben amiatt, hogy India a járvány fellángolása miatt korlátozta az AstraZeneca–Oxford védőoltás exportját.

©

Eddig világszerte összesen 1,26 milliárd adag Covid-19 elleni védőoltást adtak be. A WHO főigazgatója hónapok óta ostorozza "az oltási nacionalizmust", amely a vakcinahiány miatt számos országot megfoszt attól, hogy megvédhessék a lakosságot, közötte a legsérülékenyebb rétegeket és az ápoló személyzetet, miközben az Európai Unió és az Egyesült Államok megígérte, hogy a nyárig beoltják a lakosaik túlnyomó részét.

Tedrosz azt is közölte, hogy a világjárvány második éve halálosabb volt, mint az első, és mélységes aggodalmát fejezte ki az indiai járványhelyzet miatt.

Indiában a hivatalos adatok szerint a fertőzöttek száma meghaladta a 24 milliót, és a halottak száma pedig 262 317. A napi új halálesetek száma immár harmadik egymást követő napon 4000 ezer vagy ennél több, Narendra Modi indiai miniszterelnök pénteken aggodalmát fejezte ki a járvány gyors terjedése miatt a szubkontinensen. Eddig igazoltan több mint 160,71 millió embert fertőzött meg a világban a SARS-CoV-2 nevű vírus, és közel 3,5 millióan haltak meg a Covid-19 betegségben a Reuters adatai szerint.

India mellett több más országban, így Nepálban, Srí Lankán és néhány latin-amerikai országban is fellángolt a járvány. Tedrosz emlékeztetett, hogy a Covid-19 eddig több mint 3,3 millió ember életét oltotta ki, és ahogyan a dolgok alakulnak, a járvány második éve sokkal halálosabb lesz, mint az első volt.

A WHO vezetői óvatosságra intettek a vírus terjedését megakadályozó olyan intézkedések enyhítése kapcsán, mint a maszkviselés,

és figyelmeztettek, hogy újabb mutánsok megjelenése várható.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!