szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kutatók az egyik legfontosabb tudományos folyóiratban publikáltak egy cikket, amely szerint ezt a lehetőséget túl könnyen elvetették. A vuhani labor kutatója szerint az ilyen állítások ártanak a tudomány hírnevének.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Bár már 2019. december 30-a óta ismert az új típusú koronavírus, a SARS-CoV-2, további vizsgálatok lennének szükségesek ahhoz, hogy biztosan meg lehessen állapítani, vajon állatokról terjedt át emberre, vagy egy laboratóriumból tudott valahogyan elszabadulni a vírus – jelentette ki az egyik legfontosabb tudományos folyóirat, a Science hasábjain tizennyolc elismert kutató.

A cikkben, amelyet a Telex vett észre, a kutatók azt írják: bár a WHO vizsgálata szerint „valószínű vagy elég valószínű”, hogy állatról terjedt emberre a vírus, az pedig, hogy laboratóriumból szabadult ki, „szélsőségesen valószínűtlen”, a két lehetőséget nem egyforma súllyal, nem elég kiegyensúlyozottan vizsgálták meg. Mint írják, a 313 oldalas tanulmánynak mindössze 4 oldala foglalkozik ezzel a felvetéssel.

A publikáció előtt valamivel a Le Monde beszámolt egy olyan Twitter-bejegyzésről is, amely szerint három eddig nem ismert tudományos munka is foglalkozott a korábbi években a vuhani virológiai laborban (Wuhan Institute of Virology) vizsgálati célból tárolt koronavírusokkal. Szakértők szerint az, ami a dolgozatokban szerepel, több ponton is ellentmond a témában eddig nyilvánosságra hozott adatokkal.

Az ugyanakkor nem titok és nem is különleges, hogy egy laborban koronavírusokat vizsgálnak: ennek fontos szerepe van a járványok elleni védekezésben.

A Telex idézi ugyanakkor Wuhan Institute of Virology vezető kutatóját, Shi Zhenglit is, aki szerint szomorú ilyen feltételezéseket olvasni, amelyeknek csak annyi az alapjuk, hogy az intézet valóban vizsgál hasonló vírusokat. „Az ilyen állítások mindenképpen ártanak a tudósok hírnevének és lelkesedésének, akik elhivatottan dolgoznak olyan állati vírusok kutatásán, amelyek átterjedési kockázattal bírnak az emberi populációkra” – mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!