szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

Négyezres percenkénti fordulatszám gondoskodik a vastag krémrétegről, az új kapszulákból főzőtt kávék az eddigieknél hosszabbak lehetnek, de vajon mire jó egy Nespresso kávéfőző esetében az otthoni wifire történő csatlakoztathatóság? Jövünk a gyakorlati tapasztalatokkal.

A svájci Nestlé 45 évvel ezelőtt szabadalmaztatta a gyors és egyszerű kávéfőzést lehetővé tévő kapszulás rendszerét, az első ilyen elgondolás alapján működő Nespresso termékek pedig 35 éve tűntek fel a színen. A George Clooney-val és a híres "What else?" szlogennel támadó kávémárka halad a korral: 5 évvel ezelőtt kipróbáltuk a gyártó első bluetoothos masináját, most pedig megérkezett hozzánk az első wifis készülékük.

A Nespresso Vertuo Next nemcsak okosság frontján nyújt újat, hanem teljesen új eljárással készíti a korábbiaknál hosszabb kávékat, melyekhez áttervezett kapszulákat használ.

©

Pörög, forog

A Vertuo nem teljesen új fejlesztés, az USA-ban már 2014 óta, egyes európai országokban pedig 2016 óta elérhető, hozzánk viszont csak nemrégiben érkezett meg. Az újdonság nem váltja, hanem kiegészíti a korábbi Nespresso-rendszert, így arra már Original néven hivatkozik a cég.

A két megoldás közötti legfontosabb különbség, hogy míg az Original 19 baros nagy nyomással üzemel, addig a Vertuo csak 2 bart használ, viszont nem statikus, hanem megpörgetett kapszulán keresztül préseli át a forró vízet. A percenkénti maximum 4 ezres fordulatszámnak köszönhetően minden korábbinál vastagabb a kávé tetején keletkező úgynevezett crema.

40 ml vs. 150 ml
©

Ez a vörösesbarna réteg még véletlenül sem keverendő össze a tejhabbal, melynek készítésére egyébként külön tejhabosítókat ajánl a Nespresso. A crema nem tejből, hanem magából a kávéból keletkezik, köszönhetően annak, hogy a víz kioldja a kávéban rejlő szén-dioxidot.

Ha valaki imádja a vastag cremát, annak igazi telitalálat a Vertuo, mely jelentősen vastagabb krémréteget készít a kávé tetejére, mint az Original rendszer.

©

Hogyan működik?

A Vertuo Next masina fedelének felnyitását követően a helyére kell helyezni a korábbinál szélesebb kapszulát, majd pedig közepes erővel le kell csukni a felső részt. Ha a helyére tettük a megfelelő méretű csészét vagy bögrét, már csak annyi a dolgunk, hogy a fenti nyomógombbal elindítsuk a főzési eljárást.

A gép felismeri a kapszula peremén lévő egyedi vonalkódot, és annak megfelelően automatikusan beállítja az ideális előáztatási időt, vízmennyiséget, hőfokot és forgatási sebességet. A hanghatás más mint az eddig megszokott, jól hallani, ahogy a masina belsejében nagy sebességgel forog a kapszula.

Egy régi és az új kapszulák
©

Utóbbiból háromféle méretű kapható és a kávék négyféle mennyiségben készülnek el. Ötféle 40 milliliteres, háromféle 80 milliliteres, ötféle 150 milliliteres és tizenháromféle 230 milliméteres kávé érhető el, ebből is látszik, hogy a Nespresso elsősorban a hosszú főzeteket kedvelők számára találta ki új rendszerét. Összehasonlításképp, az Original 25, 40, illetve 110 millilitert támogat, 30-féle egyenméretű kapszula formájában.

Ha az automatikusan beállított hosszúságtól eltérőt alkalmaznánk, a nyomógomb lenyomásával idő előtt leállíthatjuk a főzést, ezenkívül pedig az adott gyári mennyiségek módosítására is lehetőség nyílik. Érdekesség, hogy az amerikai piacon 414 milliliteres kávék is elérhetők, az eltérő fogyasztási szokások miatt nálunk ez az opció nem él.

Máshogy lyukaszt
©

Mit kell még tudni róla?

Míg az Original kapszulákban 4,8-6 gramm, addig a Vertuókban az eltérő eljárás miatt 5,2-12,5 gramm kávé található. Közös vonásuk a 100 százalékos újrahasznosíthatóság. A gyártó tervei szerint idén év végére a boltokban kapható kapszulák 80-85 százalékban újrahasznosított alumíniumból fognak készülni, és 2022-re minden csésze Nespresso karbonsemleges lehet.

A Vertuo kávéfőzők műanyag elemei 54 százalékban újrahasznosított anyagból készülnek. Magyarországon jelenleg egyetlen gép kapható ötféle színben, szemben az Original masinákkal, melyekből tucatnyi különböző változat érhető el, de a későbbiekben várhatóan bővül majd az újhullámos termékkínálat is.

A tesztmasina fennakadások nélkül rendben tette a dolgát, viszont a víztartály lehetne kicsit nagyobb, hiszen jelenlegi formájában pár hosszabb kávé után máris tölthetjük újra. A használt kapszulákat gyűjtő tartályt tíz egységenként kell űríteni. A 4 kilogrammos gép relatíve sok helyet foglal a konyhapulton, 30 másodperc alatt melegíti fel a vízet és energiatakarékossági okokból 2 perc inaktívitás után magától kikapcsol.

©

Mennyire okos?

A korábban kipróbált normál kapszulás Nespresso Prodigio csak Bluetooth-kapcsolattal rendelkezett, és ha a 10-15 méteres körzetében voltunk, akkor az előre bekészített kapszulából akár a telefonunkon megejtett gombnyomással is elindíthattuk a főzést. A Vertuo Next bluetooth mellett wifivel is fel van vértezve, smart vonatkozásban mégis visszalépést jelent az elődjéhez képest.

A kávéfőzés például nem indítható el az applikáció (Android, iOS) segítségével, vélhetően amiatt, mert a kapszula behelyezését követően izomerővel szakítjuk át a kapszula felső rétegét. És ha ezt például kényszerűen még este meglépjük, az vélhetően nem tenne jót a csak reggel lefőzendő kávénak. Ezzel szemben az Original kapszulákat a gép maga lyukasztja át és csak közvetlenül a főzés előtt.

©

Az applikáció a víztartállyal és a vízkőmentesítéssel kapcsolatos információkkal, illetve a gyakorlati használatot demonstráló videókkal szolgál, illetve frissíthető vele a kávéfőző szoftvere. Utóbbi akkor jöhet jól, ha új kapszulák kerülnek forgalomba, és azok vonalkódját fel szeretnénk ismertetni a géppel.

Nincsenek nagy igényeink, de legalább azt megoldhatták volna a szoftverfejlesztők, hogy az alkalmazással egyszerűen beállítható legyen a különböző kávék hosszúsága.

©

Konklúzió, árak

+ : egyszerű és gyors használat, vastag krémréteg, új hosszú üzemmódok, széles kávékínálat, újrahasznosíthatóság.

: erősen limitált okosfunkciók, a víztartály lehetne kicsit nagyobb, nem túl olcsó, egyelőre csak egyféle gép kapható.

A Nespresso Vertuót nekünk találták ki, ha a vastag crema és a hosszú kávék szerelmesei vagyunk. Akkor viszont inkább felejtsük el, ha egy valódi smart funkcionalitással, ne adj Isten IoT-támogatással rendelkező high-tech kávéfőzőre vágyunk.

Az új és a régről talán ismerős ízek nagyon rendben vannak, legyen szó espressóról vagy hosszú-, tejes, illetve jeges kávéról. A Nespresso ezen új formájában is arról szól, mint eddig: a gyors és kényelmes kávéfőzésről.

A Vertuo Next 50 ezer forintba kerül, a 10-es pakkban árult kapszulák darabja 149-219 forintos áron kapható. Original gépből 32-től 270 ezer forintig igen széles a választék, ez esetben a kapszulák jellemzően 129-189 forintba kerülnek, de 399 forintos különlegesség is fellelhető a kínálatban. A kiváló hideg-meleg tejhabot készítő Aeroccino készülékek ára 21-27 ezer forint.

©

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!