szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Colonial Pipeline vezetékhálózatában történt leállás és az adatlopással kapcsolatos ügyek miatt az amerikai kormány körbefalazza magát a kibertérben.

Az utóbbi idők egyik legsúlyosabb hackertámadása után Joe Biden elnök elrendelte az amerikai kibervédelem megerősítését. Az elnöki rendelet egyebek mellett kimondja, hogy 180 napon belül minden kulcsfontosságú szervnél a biztonságosabb kétfaktoros bejelentkezésekre kell áttérni, míg a rendszereket biztosító szoftvervállalatokat még szigorúbban kell ellenőrizni.

A változtatást a Colonial Pipeline amerikai hálózatát ért incidens után rendelte a Biden-féle kabinet. Ez az a vállalat, amelynek rendszereit a hírek szerint orosz hackerek eltérítették, és amely következtében az USA keleti partjának üzemanyagellátását biztosító vezeték hosszabb időre működésképtelenné vált. A szakértők arra figyelmeztettek, hogy még egy több napig tartó leállás is hatással lehet az üzemanyagárakra.

Ha már a rendőrséget is zsarolják, akkor tényleg baj van

A hackerek az ellopott adatokat már nemcsak titkosítják, hanem azzal zsarolnak, hogy ki is szivárogtatják az érzékeny információkat. A kiberbűnözők eszköztára bővül, már nem félnek közművek - mint most egy olajvezeték - ellen bevetni őket, vagy akár a hatóságokat is támadják. A háttérben felsejlenek a kevésbé demokratikus berendezkedésű államok.

Az Egyesült Államokat tavaly is komoly kiberhadjárat sújtotta. Ezek közé tartozik a történelem egyik legsúlyosabbja, a SolarWinds-ügy is, amely során kormányügynökségeket és minisztériumokat hackeltek meg külföldről irányított kiberbűnözők, hogy rejtett módszerekkel lopjanak kulcsfontosságú információkat. Az amerikai vezetés az orosz hírszerzést (SVR) vádolta a történtekért. Az, hogy pontosan milyen adatok kerültek a támadók kezébe, egyébként továbbra sem ismert, de az azóta elkészült jelentések mind úgy vélik, hogy

egy ekkora kaliberű akcióhoz évekig tartó tervezésre volt szükség.

A BBC szerint a Biden vezette kormányban már akkor megfogalmazódott a kibervédelem erősítése, de azt végül csak az olajvezetéket ért támadás után rendelték el. A szakértők kiemelték: a rendelet ambiciózus célokat fogalmaz meg, miközben a költségeket is igyekszik féken tartani.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!