szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tényellenőrző oldalak szerint semmilyen alapjuk sincs azoknak a videóknak, melyekben mágnes segítségével próbálnak ráakadni a „titokban” befecskendezett mikrochipekre.

Egyre több olyan felvétel található a YouTube-on is, amelyeken a koronavírus-fertőzés ellen beoltottak azt állítják, hogy a mágnes képes megtapadni a karjukon, éppen azon a részen, ahol a vakcinát beadták nekik. A felvételek egy régóta népszerű összeesküvés-elméletre építenek, amely szerint a vakcinákban mikrochipet rejtettek el, az egész oltási akció pedig egy globális megfigyelési technika része.

Az Urban Legends hosszabb összeállítással jelentkezett, hogy a tényellenőrző oldalak segítségével mutassa be az igazságot: A fontosabb tények egyike, hogy a vakcinákban nincsen mikrochip, és a mágnesre reagáló összetevők sem.

A konteóhívők valószínűleg azt sem tudják, hogy a mai mikrochipek már jellemzően nem mágnesezhető fémből készülnek, ráadásul, ha valóban fémszerű anyag jutna a bőr alá, az allergiás reakciók – például kiütés, irritáció – azonnal jelentkeznének.

Az elmélet azért is kamu, mert ahhoz, hogy a mágnes a karunkhoz tapadjon, sokkal többet kellene ezekből az anyagokból befecskendezni.

A tényellenőrző oldalak szerint többen megpróbálták reprodukálni a jelenséget, de nem jártak sikerrel.

Ha pedig mégis fent maradt a mágnes, arra az lehet a magyarázat, hogy az illető olyan szögben tartotta a karját, hogy ne tudjon lecsúszni, vagy valami, például az izzadtság miatt megtapadt a bőrén.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Elkezdtek maszkot hordani a járványtagadók, hogy az oltottaktól védjék magukat

Újra és újra elcsodálkozhat a világ a tudományos élet híreit csak tisztes távolságból követők – vagy közelebbről sem értők – viselkedésén. Oltásellenesek egy csoportja most például ugyanúgy arcmaszkot visel, mint a többi ember, de ők egész más okból: így védik magukat a “kilökődő” vakcinadaraboktól.