szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Apple alkalmazásboltjában közölniük kell a fejlesztőknek, hogy az általuk kínált szoftver pontosan milyen adatokhoz fér hozzá. Ezek alapján készített beszédes infografikát egy VPN-szolgáltató.

Az nem újdonság, hogy a telefonokra, táblagépekre írt alkalmazások adatot gyűjtenek az eszköz használójáról. Abban viszont eltérés mutatkozik, hogy melyek azok a programok, amik a kelleténél több információhoz férnek hozzá. Az ilyen összesítésekből ráadásul kevés is van, így a felhasználóknak sincs annyi lehetőségük, hogy széles körűen tájékozódjanak. Az Apple ezért is döntött úgy, hogy alkalmazásboltja, vagyis az App Store felületén arra kéri a fejlesztőket, hogy nyilatkozzanak: az általuk készített szoftver milyen adatokat kér a letöltésért cserébe.

A kötelező tájékoztatás előnyét most a Surfshark használta ki, amely kategóriákba rendezve mutatta be az adatéhes iOS-alkalmazásokat. Ehhez egy beszédes infografikát is készítettek, amin név szerint is láthatók azok az appok, amikre érdemes nagyobb figyelmet szentelni. Az üzenetküldés, illetve a videotelefonálás kategóriájában például a Facebook Messengert és a Cisco Webexet emelték ki, mint a legtöbb és a legkevesebb adatot gyűjtő appot. A grafikán jó látható (zölddel jelölik), hogy a Messenger többek közt az egészségre vonatkozó információkat is látja, a Cisco megoldása viszont ezt sem.

©

A közösség média csoportjába tartozó appok közül a Facebook natív alkalmazása és a szintén népszerű Clubhouse kerültek be. Kettejük közül nem meglepő módon a Facebook kéri a legtöbb adatot, és kifejezetten sokféle információval dolgoznak: egyrészt begyűjtik a böngészési előzményeket, a felhasználó által látott egyéb tartalmat, de a vásárlással kapcsolatos tevékenységekre is rálátnak. A Clubhouse ezzel szemben kevesebb felhasználói információra kíváncsi, noha például a kontaktlistát ők is áttekintik.

[Nagyon fontos, melyik gombra nyom a kérdésnél, amely ezután minden iPhone-on fölugrik]

A navigációnál a Waze gyűjti be a legtöbb adatot, a randialkalmazásoknál pedig a Badoo. A videómegosztók közül a YouTube lett az első helyezett, az online fizetéses rendszerek közül pedig a PayPal. Ez utóbbi például a nem részletezett, “egyéb” kategóriában is gyűjt be információt a felhasználókról.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!