szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Merészebben váltanak majd mobilszolgáltatót az emberek, ha jobban össze tudják hasonlítani a díjcsomagokat. Ezzel a reménnyel indították el a BillKiller nevű szolgáltatást, amely kitalálói szerint mindenkinek hasznos lesz, aki elégedetlen a jelenlegi tarifájával.

Majdnem minden ötödik magyar elégedetlen a jelenlegi mobiltarifa-csomagjával, a váltás mégsem magától értetődő, derült ki egy friss, a 18-65 éves magyarok körében reprezentatív kutatásból, melyet a BillKiller tarifacsomag-összehasonlító szolgáltatás üzemeltetője rendelt meg. A felmérés eredménye szerint a legtöbben (35%) a díjcsomagok átláthatatlanságával indokolták, miért nem váltanak azonnal. 23 százalék úgy gondolja, hogy más szolgáltatóknál sem kapna jobb ajánlatot, 22 százalékot pedig az ügyintézés nehézkessége tántorít el.

Ennek eredményeként sok esetben az ügyfelek éves szinten akár több tízezer forinttal többet fizetnek, mint amennyit érdemes lenne.

A BillKiller szerint jelenleg több mint ezerféle mobilos tarifacsomag érhető el a piacon, amelyek összehasonlítása emberfeletti erőfeszítéseket követel, alapos mérlegelés nélkül ugyanakkor a fogyasztó azt kockáztatja, hogy a szükségesnél többet költ mobil-előfizetésre. A BillKiller elemzői szerint a helyzet komplexitásával függ össze, hogy a fogyasztók kétharmada (65%) nem is figyeli aktívan a szolgáltatók ajánlatait, és nem is vált gyakran; csupán 5 százalék az, aki folyamatosan tájékozódik, és az új ajánlatok függvényében gyakran vált is új mobilcsomagra.

©

A kutatásból kiderült továbbá, hogy az ügyfelek főként a havidíj összegét veszik figyelembe a váltásnál, a válaszadók közel háromnegyede jelölte meg ezt döntési szempontként. De az ingyen vagy kedvezményesen hívható számok, illetve a korlátlan telefonbeszélgetés és/vagy adatforgalom is dobogós helyen áll (43-43 százalék) a mérlegelendő szempontok között, főleg a fiatalabb korosztály körében (18-39 évesek).

Az alapítók reménye szerint mindezekre nyújthat megoldást egy új magyar startup, a BillKiller applikációja. Az androidos okostelefonokra a szolgáltatás weboldaláról – nem pedig a Play áruházból – letölthető alkalmazás a felhasználók valós telefonhasználati adatai (a telefonhívások, valamint az SMS- és adatforgalom) alapján kalkulálja ki másodpercek alatt az ügyfelek igényeinek leginkább megfelelő, legolcsóbb mobilcsomagot, a kalkuláció után pedig a felhasználók rögtön el is indíthatják a csomagváltást az adott szolgáltató honlapján.

A BillKiller a bevezetés időszakában ingyenes az első 15 000 regisztráló számára.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!