szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hasonló oltásigazolványok lepték el korábban a kézműves termékekről ismert Etsy felületét is.

A Media Matters for America nevű szervezet egy munkatársa felfedezte, hogy az Amazonon mindössze 3600 forintnak megfelelő összegért lehet vásárolni hitelesnek tűnő oltásigazolásokat – írta a Futurism.

Ezek azok a dokumentumok, amelyeket az orvosok kitöltenek, miután a páciensnek beadta a koronavírus-fertőzés elleni vakcinát. Az igazoláson szerepel többek között az oltás típusa, hogy az illető melyik karjába kapta, és mikor.

A Media Matters szerint a kézműves termékekről ismert Etsy felületén is terjedtek hasonló, de ugyanúgy hamis igazolások. Valamennyit kitöltetlenül árulták az eladók.

Az oltásigazolások azért lényegesek, mert a világ számos országába csak ezek felmutatásával lehet belépni, kiváltani a karantént vagy a tesztet. (Valahol már digitális változat is létezik, de a legtöbb helyen még elsősorban a papíralapút ellenőrzik.)

A Media Matters szerint a hamis igazolások terjedése két okból is problémás: egyrészt jól látszik, hogy ügyeskedés nélkül is elő lehet állítani őket, másrészt bár az online piacterek elmondásuk szerint mindent megtesznek a hasonló visszaélések ellen, azért vannak esetek, amikor a trükközés észrevétlen marad.

Mostanra az Amazon és az Etsy is törölte a vonatkozó hirdetéseket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!