A zsíros étrend kapcsán már eddig is több kutatás is rámutatott, hogy mennyire károsak lehetnek: például szellemi hanyatláshoz vezethet, sőt, az anyák zsírban gazdag étrendje a magzat agyát is károsíthatja.
Most egy új tanulmány azt állítja, a magas zsírtartalmú étrend az agy azon képességét is összezavarhatja, hogy szabályozza a kalóriabevitelünket.
A Journal of Physiology folyóiratban bemutatott kísérleteket patkányokon végezték. Több csoportra osztották az egyedeket: egy, három, öt vagy 14 napig voltak magas zsír- és kalóriatartalmú étrenden.
Amely állatok hosszú ideig voltak magas kalória- és szírtartalmú étrenden, azoknál a jelátviteli út az agy és a belek között megszakadt, és ettől kezdődően nem tudta úgy szabályozni a kalóriabevitelt a szervezet, mint előtte. Ennek az útvonalnak a fontos részei a csillag alakú sejtek, az asztrociták. Ezek működésük során képesek fékezni a táplálékbevitel és a bevitt ételmennyiséget szabályozni. Ám, mint az a kísérletben kiderült, ezek idővel érzéketlenné válhatnak a magas zsírtartalmú ételekkel.
Mint a Science Alert írja, a gond jellemzően a magas zsírtartalmú étrend első 3–5 napjában ütötte fel a fejét. A kutatás arra is rámutatott, hogy 10–14 nap magas zsír- és kalóriatartalmú étrend után az asztrociták már nem reagáltak, az agy kalóriaszabályozási képessége pedig úgy tűnt, elveszett.
Közismert, hogy rendszeres, késői evés könnyen vezet elhízáshoz. Amerikai kutatók azt is megmagyarázták, hogy miért történik mindez, milyen mechanizmusok állnak a háttérben.
A kutatók szerint, bár a kísérlet csak patkányokat vizsgált, joggal feltételezhető, hogy az emberekre is érvényes. A szakemberek abban bíznak, hogy a kutatási eredményeik az elhízás elleni küzdelemben lehetnek hasznosak.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.