De miért van műanyagba csomagolva minden egyes kígyóuborka?
A termelők és az eladók fóliával igyekeznek védeni a kígyóuborkát. Van rá magyarázat, de tudósok szerint akadna jobb megoldás is.
HVG
A kígyóuborka fontos kiegészítője ez a zöldség a salátáknak, szendvicseknek és egyéb ételeknek, arról nem is beszélve, hogy önmagában is megállja a helyét némi tejföl, ecet és egy csipetnyi pirospaprika társaságában. Boltokban gyakori, hogy minden egyes uborka külön-külön van műanyagba csomagolva. Ezen a ponton sokakban megszólalhat a vészcsengő, mondván, hogy az uborka önmagában ugyan finom és egészséges – hiszen nyers zöldségről van szó –, ám a csomagolása miatt a bolygót is szennyezheti. De akkor miért csomagolják mégis be darabonként a termést?
A Simply Recipes szerint a megoldás egyszerű: mivel a zöldség körülbelül 95 százaléka víz, így ez az egyetlen lehetséges módja annak, hogy ne veszítse el idő előtt a nedvességét. Mivel a héja nagyon vékony, ezért ez egyébként könnyen megtörténhetne, és fonnyadni kezdene.
A csomagolás másik oka, hogy elzárja az uborkát az oxigén elől. Ahhoz, hogy az élelmiszerhez kapcsolódó kórokozók szaporodni tudjanak, hat feltétel teljesülésére van szükség, amiből három alapból jelen van a zöldségnél, így az árusítók az oxigén kizárásával kívánják lassítani a bomlási folyamatot. Ugyanakkor ez a megoldás sem tökéletes, az olyan problémákat ugyanis, mint a szalmonella vagy a botulizmus ezzel nem lehet kiküszöbölni.
Legalább 162 megbetegedést okozott az Egyesült Államokban a szalmonellás uborka, a legtöbbet New Yorkban.
Mindezek mellett a csomagolás egy plusz védőréteg a termény számára, ami így kevésbé sérül – ami szintén hozzájárul ahhoz, hogy tovább maradjon fogyasztható.
Ez persze még nem teszi kevésbé aggasztóvá azt a tényt, hogy a műanyag fólia gyártása és használata káros a környezetre. Egy 2022-es tanulmány szerint azonban egyetlen uborka kidobása – csak azért, mert az elfonnyadt vagy megpenészedett – akkora környezeti terhelést jelent, mint 93 fólia legyártása. Vagyis elvileg még mindig jobb, hogy külön-külön van becsomagolva, mintha ki kellene dobni.
Van itt azonban egy fontos de. Nevezetesen, hogy a műanyag csomagolás nemcsak akkor terheli a természetet, amikor legyártják, hanem azután is, hogy már nincs rá szükség: amellett, hogy rendkívül hosszú idő alatt bomlik le, a róla leszakadó mikroműanyagok beszennyezik a talajt, a vizeket és ezzel együtt az ember szervezetébe is bekerülnek.
Szóval mi lehet a legjobb megoldás? Nehéz megmondani. De amíg nincs olyan csomagolás, ami hasonló módon védi meg az uborkát, alacsony a gyártás környezeti terhelése és teljesen lebomlik, addig érdemes pár dolgot fontolóra venni. Például, hogy
mindig csak a szezonnak megfelelő zöldséget/gyümölcsöt fogyasszunk – beleértve természetesen a kígyóuborkát is,
próbáljunk meg helyi termelőktől zöldséget/gyümölcsöt beszerezni, hogy minél kevesebbet kelljen azt szállítani,
vásároljunk csomagolásmentesen,
végső soron pedig próbáljunk meg magunknak termeszteni akár kígyóuborkát is.
Ez utóbbi egyáltalán nem nehéz feladat, már egy balkonládában is kivitelezhető, a lényeg, hogy a növénynek legyen elég erős támasztéka, amire fel tud futni.
A Tisza jelöltje 42 százalékot, míg a körzetet 2022-ben megnyerő Hadházy Ákos 18 százalékot kapna Zuglóban a 21 Kutatóközpont mérése alapján. A felmérést készítő intézetet vezető Róna Dániel szerint csak az a biztos, hogy a Fidesznek aligha osztanak lapot. A HVG azt is kiderítette, kit indít a kormánypárt.