Szokott táplálékkiegészítőt szedni? Esetleg energiaitalt inni? Akkor erre az egy dologra nagyon figyeljen oda
Az L-karnitin nagy mennyiségben veszélyes lehet az emberi egészségre, ám számos termékbe beleteszik a gyártók. Brit kutatók most arra jutottak, hogy van egy módja a biztonságos fogyasztásának.
HVG
Aki rendszeresen szeretne sportolni, az előbb–utóbb keresztezni fogja a táplálékkiegészítők útját. Még ha valaki nem is érdeklődik komolyabban irántuk, legkésőbb az edzőtermekben szembe jön majd valamelyik termék plakátja, vagy a recepciós, aki mindenáron szeretné eladni azt az embernek. De ha ezt még sikerül is valahogy elkerülni, biztosan jön majd egy olyan ismerős, aki sportol, és beszélgetni akar majd ezekről.
Hogy melyiket érdemes szedni, azt nagyon nehéz eldönteni, mert rengeteg a különböző információ. Az összes közül az L-karnitin az, amelynek a hatása a leginkább vitatott. Bár vannak bizonyítékok arra vonatkozólag, hogy támogatja az izmok regenerálódását és fokozza a teljesítményt, a kutatások azt is kimutatták, hogy hozzájárulhat a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásához.
Julia Haarhuis, az élelmiszer-egészségügyi Quadram Institute kutatóközpont kutatója a The Conversationön megjelent cikkében arról ír, az általa és csapata által végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy az L-karnitin negatív hatásait ellensúlyozni lehet – méghozzá a gránátalmával. Az erről szóló publikációt itt olvashatja el.
De mi is az az L-karnitin? A szervezet kis mennyiségben képes ezt előállítani, a termelődése a vesékben, a májban és az agyban történik. Amikor 1952-ben először azonosították az emberekben, azt gondolták, hogy egy vitamin, és BT-vitaminként emlegették. Az éveken át tartó kutatás után ma már kvázi-vitaminnak tekintik, mivel a legtöbb ember számára maga a szervezet is képes elegendő mennyiséget előállítani.
Magyarországon is sokak által fogyasztott táplálékkiegészítők vizsgálata során kiderült: aki többet szed belőlük, mint kellene, az rizikósan él.
Az L-karnitint étrendkiegészítőként árulják a cégek, de a gyártók energiaitalokhoz és egyes fehérjeporokhoz is hozzáadják, hogy megpróbálják növelni termékeik értékét. A gyártók általában egyértelműen feltüntetik a terméken, ha ezt is tartalmaz.
Egyes élelmiszerekben is megtalálható, például a húsokban és kis mennyiségben a tejtermékekben.
A szakember szerint önmagában nem káros, a bél flórája miatt azonban veszélyes lehet. Az emberi szervezetben a bejuttatott L-karnitin kevesebb mint 20 százaléka képes felszívódni. A fel nem szívódott anyag eljut a vastagbélbe, ahol több billió mikroba él, köztük baktériumok, vírusok és gombák. Ezek a maradék 80 százalékot megpróbálják felszívni, és valami mást állítanak elő belőle: trimetil-amint (TMA). Ezt a vegyületet a szervezet képes hatékonyan felszívni, és itt kezdődik a probléma.
Miután a szervezet felszívja a TMA-t, a véráramon keresztül a májba kerül. A máj a TMA-t trimetil-amin-N-oxiddá (TMAO) alakítja, amiről a kutatások már kimutatták, hogy a magas szintje a vérben hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségekhez. Azonban az, amit a szervezet megtermel, nem jut el a vastagbélbe, a húsokból pedig egészen jó mennyiségben képes a szervezet felszívni az L-karnitint.
Haarhuis és társai azt szimulálták, mi történik, amikor az L-karnitin eléri a vastagbélben lévő mikrobákat. Miután megetették a bélmikroba-kultúrát, megmérték a mikrobák által termelt TMA szintjét. Ezután a mikrobákat L-karnitinnal és gránátalmakivonattal etették meg, amelyről köztudott, hogy polifenolokban gazdag. A polifenolok antioxidáns, antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező növényi vegyületek, amelyek segíthetnek megőrizni az egészséget.
Idős korban sokaknál megjelennek a memóriaproblémák, és nem egy esetben már korai Alzheimer-kórról lehet beszélni. Brit kutatók felfedezték, hogy egy egyszerű étrend-kiegészítő bevetésével igen jó eredményeket lehet elérni a memória javításában.
A gránátalmában lévő polifenolok azon típusba tartoznak, amely szinte teljes egészében képes érintetlenül eljutni a vastagbélbe. Ennek köszönhetően amikor a második kísérletben megmérték a TMA szintjét, az jóval alacsonyabb volt, mint korábban. A kísérletek azt mutatták, hogy a polifenolokban gazdag gránátalmakivonat csökkentheti a TMA-termelését és kiküszöbölheti az L-karnitint tartalmazó étrendkiegészítők potenciálisan káros hatásait. Emellett a diók vagy a málna fogyasztása is ugyanezt az eredményt érheti el.
A jövőben a most kapott eredményeket önkénteseken ellenőriznék, és ha beigazolódik a számításuk helyessége, akkor az a jövőben utat nyithat az L-karnitin biztonságosabb használata felé.
Hangulatjavító intézkedések özönét zúdítja a kormány a választókra a Pride után, de még a támogatott lakáshitel is arról szól, hogy az állam kivonul a család- és szociálpolitikából, és a felelősséget az egyénre tolja. Hogyan járhatnak jól a magas jövedelműek az új kedvezményes hitellel? Miért maradnak ki a közszféra dolgozói ebből az osztogatásból is? Mi történne, ha nálunk is lengyel mintára emelnék a nyugdíjakat? Három szakértőt kérdeztünk.
Hollywood új generációjának legnevesebb színészeivel készült, de csak csöppnyi porfelhőt kavart a Vágtázó lovakról. Pedig ha nem is leszünk tőle vidámabbak, érdemes tenni vele egy próbát. Kritika.
Június utolsó hétvégéjén Szerbiában és Magyarországon is új erőre kapott a tiltakozás a rendszer ellen, Budapesten a Pride, Belgrádban a Vitus-napi tüntetések vitték az utcára a megfáradni látszó ellenzékieket.