Miért annyira népszerű a monodiéta? Tényleg segít fogyni, ha mindig ugyanazt eszem?
A különböző diéták közül a nyarak egyik slágere a monodiéta, vagyis az a táplálkozási mód, amikor valaki csak egyféle ételt eszik a testsúlycsökkentés érdekében. Csakhogy nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás.
HVG
Annyi különböző fogyókúrás irányzat létezik ma már, hogy összeszámolni is nehéz lenne őket. Hogy ki melyiket választja, az egyéni döntés kérdése, a cél viszont mindegyikkel ugyanaz: megszabadulni a felesleges kilóktól. Ezek közé tartozik az úgynevezett monodiéta is, amelynek lényege, hogy az adott személy csak ugyanazt az ételt eszi újra és újra.
Persze itt nem összetett ételekre kell gondolni: általában az ananász, az alma, a görögdinnye, az őszibarack vagy az articsóka, valamint a gabonaalapú alternatívák, mint a rizs, illetve a fehérjealapúak, mint a tonhal vagy a tej jelentik a leggyakoribb választást. Felmerülhet ugyanakkor a kérdés, hogy mégis miért akar valaki olyan diétát választani, ami ennyire egyhangú? A válasz egyszerű: az egyszerűsége – és persze a cél gyors elérésének ígérete – miatt.
Ami viszont ennél is fontosabb kérdés, az az, hogy mennyire éri meg a monodiétát választani. A választ Ana Montero Bravo, a Sao Paolói Egyetem tudósa igyekezett megadni a The Conversationön megjelent cikkében.
Átmeneti fogyás
A kalóriabevitel drasztikus csökkentésére épülő diéták gyors fogyást eredményeznek, ugyanakkor a kis mennyiségű kalória fogyasztása alacsonyabb vércukorszintet jelent. Az energiaszint fenntartása érdekében az ember szervezete olyan mechanizmusokkal rendelkezik, amelyek kompenzálják a tápanyagbevitel csökkenését.
A szervezet kezdetben a májban tárolt glikogént használja erre, amely a vércukorszintet fenntartó glükóztartalék fő forrása, különösen az étkezések között vagy böjt idején. Amint azonban ez a készlet kimerül, a szervezet elkezdi az izomtömeget aminosavakká alakítani, amelyek más anyagcsere-utakon keresztül glükózt termelhetnek. Ez a folyamat, ha hosszú ideig fennáll, jelentős izomtömeg-vesztéshez és egyéb anyagcserezavarokhoz vezethet.
A szakember szerint emiatt érdemes látni, hogy a hirtelen fogyás nagy részét a víz- és izomtömeg-vesztés teszi ki, vagyis nem a testzsír lesz kevesebb – így az eredmények a legtöbb esetben csak átmenetiek. Ezért tapasztalja azt valaki, hogy amikor a szigorú diéta után visszatér a szokásos étrendjéhez, a kilók is gyorsan felszaladnak.
A szakember szerint éppen ezért kijelenthető, hogy
a monodiéták ugyan gyors eredményt hozhatnak, de nem segítik elő a tartós fogyást, és nem kedveznek az egészséges étkezési szokásoknak sem.
Vannak előnyei? Mik a veszélyei?
Bravo szerint a kezdeti fogyáson túl nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a monodiétáknak bármilyen valódi vagy tartós előnyük lenne. Vannak, akik „könnyedség” érzéséről vagy jobb emésztésről számolnak be, de ezek a hatások inkább bizonyos feldolgozott élelmiszerek elhagyásának tudhatók be, mint magának a diétának.
Az eredetileg cukorbetegeknek szánt, de a fogyásban is segítő készítmények kapcsán kevés szó esik arról, hogy mi történik a terápiás használat után. A Pekingi Egyetem kutatói most ezt a kérdést válaszolták meg.
A monodiéták méregtelenítő hatása placebo hatású is lehet. Az a hit, hogy valahogy megtisztítja a szervezetet jobb érzést válthat ki az emberben, még akkor is, ha nincsenek bizonyított fiziológiai változások.
Ezzel szemben – véli a szakember – a monodiéták nagyon veszélyesek lehetnek, főleg, ha sokáig tartanak. A fő kockázatot az esszenciális tápanyagok bevitelének hiánya jelenti, mivel ha csak egyféle ételt eszik valaki, nem juttatja be a szervezet megfelelő működéséhez szükséges fehérjéket, egészséges zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. Ezenkívül emésztési problémákhoz, anyagcserezavarokhoz, mozgásszervi problémákhoz, hormonális zavarokhoz és elektrolit-egyensúlyhiányhoz is vezethetnek, különösen azoknál, akiknek már eleve van valamilyen egészségügyi problémája.
A tápanyagok radikális korlátozása befolyásolhatja az agyban lévő neurotranszmitterek egyensúlyát, hozzájárulva az ingerlékenységhez és a fáradtsághoz, emellett pedig szélsőséges esetben bűntudattá válhat, ha másfajta ételeket is eszik az illető, így pedig étkezési zavarok alakulhatnak ki.
Akkor miért ennyire népszerű a monodiéta?
A szakember szerint a kockázatok ellenére továbbra is népszerűek a monodiéták, főként a közösségi oldalakon. Vonzerejük egyszerűségükben és a minimális erőfeszítéssel elérhető gyors eredmények ígéretében rejlik. Ráadásul ezek közül a diéták közül sokat hírességek vagy influenszerek népszerűsítenek, akiknek nincs megfelelő háttértudásuk ahhoz, hogy beszámoljanak a valós hatásokról. A félretájékoztatás, az esztétikai nyomás és a táplálkozási ismeretek hiánya szintén közrejátszik abban, hogy sokan ezt választják.
A szakember szerint mivel a monodiéta nem jár valódi egészségügyi előnyökkel, sőt, még veszélyes is lehet, ezért nem szabad népszerűsíteni. „Az egészséges testsúly elérésének és fenntartásának legjobb módja továbbra is a kiegyensúlyozott, változatos étrend betartása, valamint a rendszeres testmozgás” – emeli ki a szakember cikkében.
Büszkén hirdeti magát Budapest legelőkelőbb éttermei közt a Nobu, az étterem alapvetés a világsztárok között is. Most betekintést kaptunk arról, hogy az alapító Nobuyuki Matsuhisa szellemében hogyan készül náluk a japán konyha egyik legegyszerűbb, mégis legelőkelőbb fogása, a szasimi.