szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Wikidata néven kezdett nagyszabású projektbe a Wikimedia Foundation.

Wikidata néven kezdett nagyszabású projektbe a Wikimedia Foundation. A Wikipédiáról ismert szervezet a berlini Semantic Tech & Business konferencián ismertette projektjét: egy olyan tudás adatbázis (tudásbázis) létrehozását, amelyet gépek és emberek egyaránt olvashatnak és szerkeszthetnek.

Az ötlet nem egészen új keletű, korábban is voltak már próbálkozások arra, hogy adatbázist készítsenek a Wikipédia tudásanyagából – ilyen volt a DBpedia. A Wikidata viszont olyan adatbázis lenne, ahol nemcsak elérhetők, hanem szerkeszthetők is az anyagok, s valamennyi lokalizált változat egyenrangú lenne (jelenleg ugyanis az angol, francia, német és holland változat kínálja a legnagyobb „lefedettséget”).

A Wikidata projekt három szakaszból áll majd. Az első (amely a tervek szerint augusztusban fejeződik be) célja, hogy valamennyi Wikipédia-bejegyzéshez elkészüljön a Wikidata oldal mind a 280 támogatott nyelven. A második (decemberi befejezés) során a szerkesztők már használhatják is a Wikidata adatokat, míg a harmadik fázisban már automatikusan is lehet listákat és táblázatokat létrehozni a Wikidata adatai alapján. Ez nagyjából 2013 márciusára várható.

A tervek szerint a Wikidata adatok infoboxokban jelennének meg a Wikipédia oldal jobb szélén. Ha a felhasználó szerkeszt valamit ebben az infoboxban , az azonnal a többi nyelven is megjelenik.

A Wikidata azt is lehetővé teszi majd, hogy a felhasználó célzott kérdéseket tegyen fel, például hogy „melyik a világ tíz legnagyobb temploma?, s az adatbázis automatikusan készíti el a listát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
50 millió évesek az Antarktiszon talált madárcsontok

50 millió évesek az Antarktiszon talált madárcsontok

Egymilliárdos tartozást hozott össze be nem fizetett útdíjakból egy cég

Egymilliárdos tartozást hozott össze be nem fizetett útdíjakból egy cég

A SZFE-kancellár szerint fogy a hallgatók lelkesedése

A SZFE-kancellár szerint fogy a hallgatók lelkesedése