szerző:
sabater

Úgy tűnik, Magyarországon és főként Budapesten rögeszmésen szeretjük olyan emberek szobrait felavatni, esetleg olyanokról utcákat elnevezni, akik közvetve sokak haláláért lehetnek felelősek, esetleg szimplán csak nácik, antiszemiták, legjobb esetben pedig béna politikusok voltak. Miért?

Lehet, hogy nem vagyunk melldöngető hazafiak, de a magyar kultúrára, sőt még a történelem egyes aspektusaira, tehát arra, amelyet mi magyarságunk meghatározó részének tartunk, igenis joggal vagyunk büszkék. Ehhez képest egyre azt látjuk, hogy a történelem sötétebb feléhez nyúlnak vissza politikusaink. Most őszintén: tényleg Nyirő vagy Wass Albert érdemel szobrot és helyet az alaptantervben? Tényleg olyan ostoba néhány kerületi vezető, hogy „kommunista szemléletük miatt” átnevezteti az 1945-ben meghalt Gelléri Andor Endréről és a politikai okokból a szocializmusban gyermekirodalmat írni kényszerült Tersánszky Józsi Jenőről elnevezett utcákat?

Komolyan akkora a probléma Kispesten, hogy nem értik: pont a baltás gyilkos Szafarov kiadatása után nem kéne még egyet belerúgni az örmény kisebbségbe azzal, hogy Kemal Atatürkről nevezünk el teret, aki az örmény népirtásért felelős ifjútörök mozgalom tagja volt? Komolyan rögeszmésen védi a jobboldal Horthy Miklós örökségét? Horthyét, akinek kormányzása alatt meghozták a zsidótörvényeket, aki – sokak szerint értelmetlenül – vesztes háborúba vezette az országot? Tényleg nincsen ennyi érzékenység a jobboldalban azok iránt, akik (joggal) nem emlékeznek szívesen erre a korszakra? Baloldalon pedig a Károlyi-kultusz megkérdőjelezhető, nem Károlyi szándékai, hanem politikájának egyértelmű sikertelensége miatt, ami még persze nem ok arra, hogy annyira ostobán műveletlenek legyünk történelemből, mint a Trianonért őt egyedüli felelősként beállító Jobbik-politikusok.

Másképpen fogalmazva: olyan opció nincs, hogy a pártok szimbolikus politikái nem egymás szavazótáborának sértegetésére épül, hanem a valódi értékteremtésnek legalább látszatára adnak? Hogy az alaptantervbe kerülő új szerzők között nem az lesz a legfontosabb összekötő kapocs, hogy mindannyian vérmes antiszemiták voltak? Hogy inkább a magyar történelem, irodalom, építészet, zene elfeledett értékeinek felfedezéséről szóljon ez a dolog, mint a csakazértis-mentalitásról?

Annyi emberre lehetnénk büszkék, jobb- és baloldaliakra egyaránt, akik nem küldtek másokat halálba, de legalábbis nem írtak vérgőzös esszéket komplett társadalmi csoportokról. Mi meg erre azoknak állítunk szobrokat, akiknél még az átlagemberek is sokkal kiválóbbak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Erdő Péter: Csak mert valaki magyarnak születik, még nem lesz rögtön keresztény is

Erdő Péter: Csak mert valaki magyarnak születik, még nem lesz rögtön keresztény is

Szír katonákat ölt az Iszlám Állam

Szír katonákat ölt az Iszlám Állam

Kígyók kényszerítették home office-ra Libéria elnökét

Kígyók kényszerítették home office-ra Libéria elnökét

Négy kiránduló diák talált egy 1600 éves aranyérmét

Négy kiránduló diák talált egy 1600 éves aranyérmét

Kitiltaná a Reuterst Oroszországból az állami olajvállalat

Kitiltaná a Reuterst Oroszországból az állami olajvállalat

Napos idővel indul a hosszú hétvége

Napos idővel indul a hosszú hétvége