Lengyel László
Lengyel László
Tetszett a cikk?

A szocialisták vesztettek: rövid távon belebuktak a korrupcióba – akár 1998-ban –, de a válságkezelés viszonylagos sikere felszínen tartotta és megőrizte őket a jövőnek. A baloldal megérdemelte a kapott hatalmas pofont. Remélhetően elgondolkodnak rajta.

Ha országos néppárt, és igazi váltópárt akar maradni, akkor az MSZP-nek három irányba kell azonnal elindulnia. A legnagyobb csapást Északkelet-Magyarországon szenvedte el. Vagy szembenéz azzal, hogy nyolc, illetve húsz éves politikája eredménye lett a Jobbik előretörése, és testközelben megküzd velük az önkormányzati választásokon, vagy elveszíti országos néppárt szerepét. Nincs mese, Mesterházy Attilának, sőt, a hadra fogható átszervezett pártvezetésnek oda kell mennie és ki kell találnia a mindennapok teendőit, felhagyva a gyurcsányi ideologizálással. Befektetőket és vállalkozókat, értelmiségieket és együttműködő önkénteseket kell oda vinniük, feltámasztva a helyi civil szférát. Le kell köpetniük, meg kell veretniük magukat, de állniuk kell a harcot. Ha a Jobbik beveszi magát az őszi választásokon, akkor ott is marad. Akárhogy is, távlatos és emberi programot kell kidolgozni a romakérdés és a térség speciális problémáinak megoldására.

Kovács Lászlóra vár a feladat, hogy Budapestet és a nagyvárosokat egy szociálliberális programmal megfogja. A gyurcsányi kalandorpolitika és a hagyói korrupció véget vetett a szociálliberális fölénynek a fővárosban, végzett az SZDSZ-szel és az MDF-fel – megbuktathatja az MSZP-t is. Csak Kovács képes valamiféle toleráns kiegyezésre, valóban szabadelvű párbeszédre az LMP-vel és a liberális pártok, mozgalmak maradékával, háta mögött Mesterházyval, egy új pártvezetéssel és az európai szocialistákkal. Ki kell találniuk újra Budapestet, hogy bizonyítsák, nemcsak a makrogazdasági és -társadalmi válságkezelésre képesek, de a mikrogazdasági és társadalmi problémák megoldására is.

Szili Katalinnak kellene a határon túli magyarokat egy új, nemzeti, de nem nacionalista szocialista politikának megnyernie. A baloldal nincs jelen a határon túli magyarok világában. „Szavazataikon” kétharmad-egyharmad arányban a Fidesz és a Jobbik osztozik. A modern baloldal csak akkor támadhat fel, ha újraértékeli nemzeti politikáját.

A választási eredmény bebizonyította, hogy külön-külön nincs esélye egyetlen önálló szocialista irányvonalnak sem. Nincs mód „leválni” polgármesterként vagy szakpolitikusként. Ha bárki kiválik, halott. 1989 óta emlékeim szerint egyedül Pozsgay Imre lépett ki, nem ment vele a kutya se. Gyurcsány Ferenc beilleszthetetlen ebbe a pártszerkezetbe, mert képtelen elfogadni, hogy bárhol ne ő legyen első, elsőbb, legelsőbb. Az ideológiai szélsőség és üresség nemcsak szavazókat nem hoz, de gyakorlati megoldásokat se az ország problémáinak megoldására.

Ha az MSZP a kampányban nem is tudott igazán középen maradni és egy pozitív program mellett fölállni, most pragmatikus, kormányképes irányba kell fordulnia, következetesen tovább menve a Bajnai-féle úton. A Kovács László európai szociál-liberalizmusától Kiss Péter baloldali szociáldemokratizmusán, Mesterházy Attila centrumban való elhelyezkedésén át Szili Katalin nemzeti csapatáig húzódó tengely alkalmas lehet arra, hogy hozzákezdjenek a párt újjászervezéséhez. Ha kétharmad ellenében, hát kétharmad ellenében. Ha átmeneti gettóba kerülve is, hát a gettóban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez a csata nem véres: hatalmas vita alakult ki az EU-ban a műhúsburgerek miatt

Ez a csata nem véres: hatalmas vita alakult ki az EU-ban a műhúsburgerek miatt

A TikTokról is kiszorítják a QAnon nevű szélsőséges mozgalmat

A TikTokról is kiszorítják a QAnon nevű szélsőséges mozgalmat

"Nem ijesztenek ránk. Nem félünk” - tömegek emlékeztek a lefejezett tanárra

"Nem ijesztenek ránk. Nem félünk” - tömegek emlékeztek a lefejezett tanárra