Tetszett a cikk?

A Facebook-főnök a mai napig nem tudja eldönteni, szerkesztendő médiának vagy csak neutrális platformnak tekinti-e termékét. Ez baj. Vélemény.

Naponta másfél-két milliárd ember használja a világ legnagyobb közösségi oldalát, egyre többünk számára ez az első számú hírforrás is, nem mindegy tehát, mit és hogyan látunk a Facebookon. Boldogan elvagyunk a véleménybuborékunkban (amelyben amúgy korábban is éltünk, nem a Facebook találta fel azt, hogy a véleményünket csak megerősíteni akarjuk, eddig se olvastuk más szekértáborok lapjait), szívesen zárkózunk be, a vitáról nem nyitunk vitát. Jó. De ki dönti el és mi alapján, mi tekinthető hírnek, vagy legalább információnak a világ első számú médiájában?

Hát az algoritmusok, amelyek január óta megpróbálják az eseményeket még jobban a saját életünkhöz, interakcióinkhoz, barátainkhoz, ismerőseinkhez kötni, és ezzel olyan határkerítést húznak körénk, amely kiszűr minden migráns hírt és zavaró véleményt; valamint az a számos adminisztrátor, aki kivizsgálja a napi panaszáradatot. Kis túlzással az ő kezükben van az, amit a világról tudhatunk. Megnyugtató, hogy ennyien gondoskodnak rólunk, pláne, hogy a cél nem az információ szabad áramlása:

Felelősséget érzünk azért, hogy szolgáltatásunkat ne csak szórakoztató legyen használni, de az emberek közérzetére is jó hatással bírjon.

Az "álhíreknek" hadat üzenő Facebook, mint safe space: más se hiányzott. Fogalmam sincs, honnan veszik Zuckerbergék, hogy megosztásaimmal, kommentjeimmel, lájkjaimmal magamat akarom elzárni a világtól, de legyen, fő a szórakoztatás és a jó közérzetem. Hogy aztán mások mit posztolnak, talán sose fogom látni, igaz, így legalább föl se izgatom magam. Vegyük például aktuális okokból a holokauszttagadókat, nem az én ötletem, Zuckerberg hozakodott elő ezzel egy figyelemre méltó interjúban.

A Facebook-főnök, aki láthatóan a mai napig nem tudja eldönteni, szerkesztendő médiának vagy csak neutrális platformnak tekinti-e termékét, látszólag kiáll a szólásszabadság amerikai értelmezése mellett, és nem cenzúrázná automatikusan a holokauszttagadó oldalakat, megnyilvánulásokat. Idáig rendben, a kétmilliárd felhasználó között nyilván van nettó náci, kommunista, iszlamista, putyinista, Izrael-bojkottáló, homeopátia- és laposföld-hívő, és egy csomó üresfejű, korrupt influencer.

Idáig rendben, mindenki azt olvas, amit akar, közöm? De az biztos nem járja, hogy csak azért tűrnek meg valakit a Facebookon, mert a szándéka vélhetően az, hogy ne ártson másoknak.

Zuckerberg az interjúban arról beszél, zsidóként őt is mélyen sérti, ha a holokausztot tagadják, de nem gondolja, hogy bárki szándékosan tenne ilyet. Az újságíró itt közbeveti, hogy de, ebből nyugodtan kiindulhatunk, mire ő ezt azzal üti el, hogy nehéz szándék alapján támadni vagy akár megérteni valamit. Aztán az interjú update-jéből kiderül: átgondolta, mégsem akarja megvédeni a holokauszttagadók szándékát. Ez azonban már késő volt és kevés, kitört a vihar, zsidó szervezetek és a német kormány is rátámadt, mi az, hogy a Facebook nem veszi le az ilyen posztokat, Németországban az ilyesmi büntetendő (és egy szigorú törvény értelmében az állam az ilyen tartalmak kiiktatására is kötelezheti a szolgáltatót).

A probléma itt nem is a globális média működésének és egy nemzeti törvénynek az ütközése, hanem a Facebook-főnök érvelésének döbbenetes üressége, esetlegessége, amelyből semmilyen racionális következtetés nem vonható le arra nézve, milyen objektív kritériumok alapján milyen tartalom maradhat fönn a platformon.

Egy sértő kommentár, egy megosztott álhír szerzőjének, továbbküldőjének szándéka teljesen huszadrangú szempont, az alapvető kérdés az: van-e a Facebook-nak bármi teendője a tartalommal kapcsolatban? Nyilván van, ha az terrorcselekményre hív fel, aktív gyűlöletre uszít, vagy pl. pedofíliát terjeszt – de egyáltalán nem nyilvánvaló, mi célt szolgál a "fake news" elleni harc, vagy a szélsőséges(nek mondott) vélemények kiszűrése.

A Facebook két éve úgy megégette magát mainstream konzervatív nézetek kiszűrésével, hogy az ügy a mai napig visszahull főnökére, pláne, hogy egyes adminisztrátorok továbbra is szabadon cenzúrázzák mondjuk azokat a vloggereket, akiknek egyetlen bűnük az, hogy Trump-pártiak (Zuckerberg mellett szól, hogy ezt hibának ismerte el). Ha valami botrány kirobban, a cég felvesz pár száz, pár ezer új véleményrendőrt adminisztrátort, akiknek lényegében másodperceik vannak annak eldöntésére, hogy a 27 oldalas belső guideline-ok alapján maradhat-e a helyén egy poszt, vagy sem.

Antiszemita egy karikatúra, vagy épp az antiszemitizmust figurázza ki? Pornográf egy meztelen fotó, vagy épp a szexizmusra hívja fel a figyelmet? Oroszbarát, EU-ellenes álhír az a poszt, vagy csak legitim konzervatív vélemény? Egy brit csúcsegyetemen immár "mikroagressziónak" számít a "mint tudjuk" kifejezés használata, könnyen lehet, hogy ha a hópelyheken múlik, akkor ez, valamint más "bántó", "sértő" tartalom hamarosan a Facebook tiltólistájára is felkerül. Nem lennék a cenzorok helyében.

Ami pedig Zuckerberg zsidó identitását illeti: jó lett volna, ha erről az érzékenységéről hamarabb tudunk, lehet, hogy életeket is mentett volna ez a kiállás. A Facebook ugyanis, ha már tartalomszűrésre adja a fejét, ugyancsak kettősmércésen műveli azt. Leveszi, ami teljesen közömbös, és fennhagyja, ami amerikai mérce szerint is kimeríti a közvetlen és nyilvánvaló veszély fogalmát. Az Izrael-ellenes késes merényletsorozat idején, 2016-ban egy egyszerű teszt bebizonyította, hogy a Facebook ugyanazt a gyűlöletkeltő tartalmat törli, amikor palesztinok ellen irányul, de fennhagyja a zsidóellenes verziót.

Hasonlókat tapasztalok magam is, amikor hobbi-házmesterként időnként tesztelem Zuckerbergéket, és nácikat vagy iszlám terroristákat jelentek nekik. Volt, hogy le tudtam vetetni egy kurucinfós mutációt, volt, hogy meg tudtam akadályozni valami német neonáci szervezkedést – de ha a Hamász vagy más szélsőséges iszlamisták oldalait jelentem, mindig azt kapom, hogy azok nem sértik a közösségi elveket. Még jó, hogy nem azt írták vissza: "Felelősséget érzünk azért, hogy szolgáltatásunkat ne csak szórakoztató legyen használni, de az emberek közérzetére is jó hatással bírjon."

Szóval jó lenne, ha a cég lassan eldöntené, minek is tekinti magát, mit is akar kezdeni magával. Kétmilliárd ember fejének tartalma azért nem kis tét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!