Péterfy Gergely
Péterfy Gergely
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Most bosszút áll. Most neki lett mindenben igaza. A tévéből, a rádióból, az újságból az ő igazsága harsog, az ő félelmeinek ad igazat a politika, és akik eddig nevettek rajta, most gúny és megvetés tárgyai lettek.

Kisördög járja be Európát: a populizmus kisördöge. Nem olyan karakteres, Trockij-szakállas és vörös szarvú, mint nagybátyja, a kommunizmus, nem is olyan középkoriasan kénkőszagú és lópatás, mint a fater, az öreg náci, de attól még elég ronda és a szaga sem valami kellemes. Úgy néz ki, mint bármelyik átlagos tahó a kocsmapultnál. Pocakos, sonkafejű, a szeme másnaposan vérágas, kisfröccsöt iszik és hülyeségeket beszél, ahogy az ilyen kocsmai alakoktól megszoktuk: szidja a zsidókat, a cigányokat, van néhány kattant összeesküvés-elmélete, és végső érvként ott a nacionalizmusa és a rasszizmusa: mindenki hülye, aki nem férfi, nem magyar és nem fehér.

Részegségében viszolyogtató önsajnálat váltakozik a hisztérikus kivagyisággal: bármelyik percben nekiállhat pityeregni vagy a mellét verve óbégatni, hogy őneki barátja a rendőrkapitány, és hogy vele nem lehet csak úgy ujjat húzni. Ha már nagyon részeg, a füledhez hajol, és titokzatosan hunyorogva bevallja, hogy van egy nemesi előneve, és a nagymamája még kastélyban született a Felvidéken. Persze ő párttag volt és házmester, mert hát érted, élni kell valahogy: nagy ellensége a rendetlenségnek, a hosszú hajnak, a tiszteletlen fiataloknak és a négerek zenéjének, amely megrontja az unokákat.

Ha rajta múlna, lenne itt olyan rend, hogy ihaj! Fejből tudja A walesi bárdok és a Családi kör első versszakát: ma már nincsenek költők, se írók. Jókai volt az utolsó, maximum Wass Albert. A magyar a legősibb nyelv, csak a Habsburgok direkt erőltették a finnugorelméletet. Buda-Buddha. Pálosok a Pilisben. Nem is férfi, aki nem vallja be, hogy azért néha csak nyakon kell verni az asszonyt. Minden nő kurva. Jézus magyar volt. Még egy kisfröccsöt, Ilonkám.

A második világháború vége óta ez a hájas kisördög a pinceborozókban, téeszraktárakban vegetált: és ha épp tanár volt, vagy orvos, ügyvéd vagy párttitkár, napközben jól vigyázott, hogy igazi énjét leplezze, és csak hazafelé, a Böszörményi úti kocsmában engedte szabadjára a benne élő krampuszt. Volt valami homályos bűntudat benne nappal: ha kiszaladt a száján egy rasszista vicc, egy kósza zsidózás, mindig akadt valaki, aki rosszallóan összehúzta a szemöldökét. Az újságok, a rádió, a tévé, a filmek és a könyvek lekicsinylően, undorral beszéltek az olyan figurákról, mint ő: mindig ő volt a negatív mellékszereplő, akit a városi entellektüelek leparasztoztak és leproliztak, rasszista tahónak, nácinak neveztek, a gyerekét tetkós, BMW-s panelprolinak csúfolták. Ő volt a lenézett vidéki, a szalonnaszagú atyafi. Az értelmiség a maga beképzelt, emelkedett elveivel nem értette meg, hogy ő az, aki a hátán cipeli a nemzet emlékezetét, az ősök hagyományát, az élet nagy keresztjét, a hűtlen asszonyt, a bankhitelt, a hálátlan világot, amely nem becsüli és nem értékeli az ő kínjait és álmodozását. A fehér ember természetes előjogait elvitatták tőle, a buzikat, a leszbikusokat, az afrikaiakat kellett szeretni, nem őt. Kiröhögték, mert nem tudott angolul, mert nem járt külföldön, kioktatták, ha suksükölt, lekezelően hátba veregették, ha büszkén kihúzta magát, amiért magyarnak született. Őt mindenki utálta, a felesége elvált tőle, mert megtehette, mert erre bátorította a romlott, a természet rendjétől elfordult világ. A képeket, amik tetszettek neki, giccsnek nevezték, a zenéket, amiket hallgatott, vidéki mulatósnak. A világ a torzat, a groteszket, a bonyolultat kedvelte, ezeket is többnyire idegen nyelven, míg ő szépet és egyszerűt akart látni maga körül.

Ezért most bosszút áll. Most neki lett mindenben igaza. A tévéből, a rádióból, az újságból az ő igazsága harsog, az ő félelmeinek ad igazat a politika, és akik eddig nevettek rajta, most gúny és megvetés tárgyai lettek. A rohadt liberálisok, a buzik, a gender szakosok, az absztrakt művészek most aztán megkapják a magukét. Vége a liberális világrendnek, a cinizmusnak, a betegesnek, az aberráltnak, az igazság és a természet rendje szerinti világ következik. Az ő világa.

A kommunizmus és a fasizmus, sátáni tettei közepette, az erő és a szépség angyalának alakjában szeretett mutatkozni; a populizmus tanult annyit a liberalizmustól, hogy ezt nem erőlteti. Ő nem az erőtől duzzadó, öntudatos, hagyományok nyomasztó terhétől megszabadult proletár, aki folyókat fordít meg, acélt önt, eltiporja a burzsoát, egyenlőséget és testvériséget teremt; nem is a szőke, kék szemű árja, aki siegfriedi őserővel söpri el a romlott cinizmus, a rohadt gének és a pénz hatalmát: a populizmus forradalmi ideálja a lúdtalpas, potrohos, elvek nélküli, önző, gyáva, gyűlölködő, hazug, kapzsi és ostoba alak. Pont ez a varázsa: végre egy olyan ideál, amelynek meg lehet felelni.

A liberális világ emberideálja ironikus, toleráns, kíváncsi, szolidáris, nyitott és önreflexív. Ezek az ideálok nehéz terhet rónak az emberre. Nem tud vele mit kezdeni az emberiség fele: talán olykor én magam sem, vagy te sem, kedves olvasó. Azok, akik liberálisnak mondják magukat, mind ilyenek lennének? Messze nem. Ugyan már. A kisördög, feleim, bizony bévül vagyon. Onnan kell kiűzni.

A szerző író

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hiába a tb-támogatás, egyre többet költünk gyógyszerekre

Hiába a tb-támogatás, egyre többet költünk gyógyszerekre

590 millió forint nem sok egy 335 lóerős japán autóért?

590 millió forint nem sok egy 335 lóerős japán autóért?

Megmagyarázza az olvasóinak a Guardian, mi az az O1G, és ki az a Nagy Blanka

Megmagyarázza az olvasóinak a Guardian, mi az az O1G, és ki az a Nagy Blanka

Már négy halálos áldozata van az M3-ason történt balesetnek

Már négy halálos áldozata van az M3-ason történt balesetnek

A brit nagykövet szókirakóssal emlékezik meg a magyar kultúra napjáról – fotó

A brit nagykövet szókirakóssal emlékezik meg a magyar kultúra napjáról – fotó

Milliárdokat kell visszafizetnie Cristiano Ronaldónak

Milliárdokat kell visszafizetnie Cristiano Ronaldónak