szerző:
Donáth Anna
Tetszett a cikk?

Az oligarcha nem hozzáadott, hanem elvett érték az uniós források felhasználása során. Új költségvetés, új modell: számon lehet kérni a jogállamiságot, és közvetlenül annak adjuk az EU-s pénzt, aki országot épít!

Magyarország csatlakozása óta nettó kedvezményezettje az Európai Uniónak. A közösséget megteremtő békevágy, az együttműködés által elérhető jólét, és kiemelten az európai emberek szabadsága megér annyit a kontinens gazdagabb országainak, hogy támogassák a hátránnyal indulókat. Végignézve az előző költségvetéseken, azt tapasztaljuk, hogy 2007 és 2013 között 63 ezer fejlesztés valósult meg Magyarországon 8200 milliárd forint uniós támogatásból, 2020-ig pedig további 8300 milliárdos támogatást irányoztak elő hazánk számára. Utóbbi összeget a járványhelyzet tovább növeli, hiszen az EU mindig a nehezebb helyzetben lévő tagállamokhoz csoportosítja át a forrásait.

Jelenleg azonban két fontos okból is változhat Magyarország státusza a támogatáspolitikában – és erre az eddigieknél is aggasztóbb reakciót ad a kormány. Az uniós források ugyanis épp a fenti logika alapján a volt szocialista országok bő két ciklust felölelő támogatása után jó eséllyel most Európa déli államait veszik célba. Ott lesz nagyobb szükség a segítségre. A menekültválság és a klímaváltozás veszélye mellett a járvány okozta károk is leginkább ezekben az országokban jelentkeztek tragikus nagyságrendben.

Jogos elvárása az EU-nak, hogy másfél évtized kiemelt támogatása után Magyarország mutassa be, miként képes felnőtt módjára nem pusztán használni, de stratégiai ágazatokban hasznosítani a forrásokat. Ezzel is adós az elmúlt 10-15 év – de az igazi problémát egy másik dimenzióban találjuk. Egy évtizede ugyanis a magyar kormány uniós pénzből folytat propagandát az EU és az uniós értékek ellen, uniós pénzből hizlalta a miniszterelnök családtagjainak és barátainak milliárdos vagyonát, és bontotta le a jogállamot, például brutális állami propagandagépezetet építve.

Ez egészen biztosan nem folytatódhat az új uniós költségvetés időszakában.

A következő költségvetést érintő egyik alapvető szempont a jogállamiságról szól. Zajlik itt egy méltatlan vita arról, hogy álnaiv fideszes politikusok és propagandisták kérdezgetik: vajon miért is nem jogállam szerintünk Magyarország? A Freedom House jelentése erre részletesen is kitér, de az igazi cinizmus mégiscsak az, hogy azok csodálkoznak a leghangosabban, akik a legaktívabbak a bontásban.

Magyarországon a sajtó nem szabad, a gyülekezés joga politikai szempontok mentén korlátozott, az elméletileg független intézményeket olyan fideszes expolitikusok vezetik, aki rendszeresen hajtóvadászatot indítanak az épp veszélyesnek tűnő ellenzéki szervezetek ellen.

Szintén nem a jogállami működésre jellemző, ahogy Kövér László az újságírókat be sem engedi, az ellenzéki képviselőket pedig kitiltja a Parlamentből, utóbbiak fizetését is elvonva. Kormányellenes dudálásért 750 ezer forintos büntetés jár, kormánybarát cigányozásért háborítatlan díszkíséret. Ha én emelek fel egy füstgyertyát egy tüntetésen, akkor a rendőrök lefújnak könnygázzal, földre visznek és elszállítanak – ha Fidesz-közeli focihuligánok vonulnak görögtűzzel a városban, amikor a járványveszély miatt eleve tiltott minden tömegrendezvény és tüntetés, akkor esetleg elkérnek néhány személyi igazolványt.

Mindezt pedig látja Európa, és arra jut, hogy ezt így nem szeretné finanszírozni.

Igaza van. A következő uniós költségvetésből odaítélt támogatásoknál „nulladik lépés”, vagy amolyan beugró kérdés kell legyen, hogy miként áll a jogállamiság helyzete adott országban. Azt illetően legkésőbb a Sargentini-jelentés idején már kétharmados konszenzus alakult ki az EU-ban, hogy Orbán Viktor nem jogállamot épít. Okkal függesztette fel a Fideszt saját pártcsaládja is.

Eközben a fideszes oligarcha-kör úgy nyer a járvány alatt is milliárdos támogatásokat, hogy tömegeket bocsát el. Tíz év alatt komplett iparágakat nyeltek le, a magyar kormányon átszűrt uniós pénzekből a pártközeli „nagyvállalkozók” részesülnek – akik valójában nem is vállalkozók, hiszen kizárólag a források kopasztását végzik, a valódi munka az alvállalkozókra marad. A Transparency International már évekkel ezelőtt feltárta az uniós pénzek lenyúlásának metódusát.

Maga a rendszer a korrupt.

Már a startnál megjelennek az indokolatlanul kiválasztott fejlesztési célok. Friss példák is jelzik, mit jelent a befolyás érvényesítése a projektkiválasztási folyamatban, hogyan csorog vissza a pénz, amikor a pályázatok kedvező elbírálása magas arányú pályázatírói díjazás ellenében, vagy túlárazott szolgáltatás igénybevételéért cserébe történik. Jellemzőek a piacinál lényegesen magasabb árral elszámolt költségek, megjelenik az egy konkrét ajánlattevőre szabott közbeszerzés, gyakori a közbeszerzési kiírás „finomhangolása” a piac korlátozása céljából, megbízás odaítélése saját erő juttatása ellenében, és más komplex módszerek. Vannak 300-400 százalékban túlárazott projektek is, Mészáros Lőrinc pedig vagyona legalább 80%-át uniós forrásoknak köszönheti.

A magyar érdek is az, hogy a közös források a lehető legszélesebb ívben kerüljék el a Fidesz oligarcháit, és ne lehessen a hibrid rezsim működését finanszírozni belőlük.

Mi tehát a megoldás? Ha a Fideszen múlik, akkor száguldás fejjel a falnak, a források további fosztogatása, és hadviselés az EU ellen, most épp a sokadik, milliárdokat felemésztő „konzultációval”. Mi a Momentumban nem ezt akarjuk. Mi szeretnénk megmenti a magyarok számára az uniós forrásokat. Erős Európát szeretnénk, benne egy igazságos Magyarországgal. Demokratikus jogállamot, szabad életet, fejlődést. Ez Európa segítsége nélkül nem fog menni – és a régi úton sem. A negligencia, a vak bizalom ideje lejárt. Erre toljuk az EU működését is.

Ezért készítette el frakciónk, a Renew Europe tízpontos akciótervét, amely alapvetően írhatja át az unió soron következő, többéves költségvetését. Alapvető, elvárt kritériummá téve az eddig csak szépen kért jogállamiságot, különös tekintettel az alapvető szabadságjogokra és a korrupciómentes működésre.

Gyakran elhangzik: ha Magyarország mai állapotában jelentkezne az EU-ba, egyáltalán nem biztos, hogy fel is vennék. Az unió mára megtanulta, hogy a feltétlen bizalommal visszaélhetnek a tagállamok, amelyek a csatlakozáskor felmutatott jogállami kereteiket rögtön nekiállnak szétverni, amint megnyílnak számukra az EU forrásai. A jövő az, hogy a támogatások folyósításának az alfája és ómegája legyen a jogállami kritériumok teljesítése – csatlakozáskor és évtizedek múltán is.

Polt Péter nem jár utána a fideszes lopásoknak.

A magyar hatóságok szemet hunynak, sőt, több esetben aktív bűnrészesek, amikor a kormánypárti korrupció zajlik. A mi javaslatunk az, hogy amennyiben az EU-tól kér pénzt valaki, úgy vesse alá magát az EU vizsgálatának is e pénzek felhasználását illetően, konkrétabban: legyen meghatározott források odaítélésének előfeltétele az Európai Ügyészséghez csatlakozás. Pontjaink külön is kitérnek többek között a civilek és a független sajtó védelmére, az európai értékek oktatásának támogatására (egyes fideszes nyilatkozatokat hallva arra jutok, hogy ezt felnőttoktatásra is ki kell terjeszteni), vagy a rendszeres jogállamisági felülvizsgálatra az Európai Tanácsban a bizottsági jelentés alapján.

A legfontosabb változás a támogatáspolitikában azonban az úgynevezett végfelhasználókhoz irányítás lenne.

Mint ahogy azt fent bemutattam, nem Mészáros Lőrinc végzi a munkát – ő csak a számlát állítja ki. Nem hozzáadott, hanem elvett értéket jelent a jelenléte a folyamatban. Ez azt is jelenti, hogy nélküle ugyanazok a projektek gyakran olcsóbban és gyorsabban is megvalósulhatnának. Mi azt szeretnénk, hogy ne a végfelhasználókat büntessék Orbán Viktor politikája miatt. Nem a tagállamoktól kell elvenni a pénzt – csak a korrupt kormányoktól.

Ha megvalósul a javaslatunk, akkor a tolvajhálózat jelentős részét ki lehet kapcsolni, csökkenne a pazarlás és lopás.

A források jelentős része közvetlenül juthat az önkormányzatokhoz, és az érintettekhez a legközelebb születnek döntések, a helyi vállalkozók gyarapodnak, a helyi munkaerő hasznosul. Olyan beruházás valósul meg, amire a településnek van szüksége, nem olyan, amihez a fideszes nagyvállalkozónak van gépe. A maguknak épített út tartósabb, a maguknak felújított épületbe bele is kerül a kiszámlázott anyag. Biztonságosabb, jobb minőségű, a valódi igényekhez igazodó fejlesztések történnek.

De közvetlenül tudunk civileket is támogatni, akik az állami feladatellátásból egyre gátlástalanabbul kivonuló Fidesz-kormány odahagyott romjain végeznek kármentést. Nem véletlen, hogy az autoriter rezsimek a civileket üldözik: óriási a kontraszt a hatékony forrásfelhasználással és emberséges megközelítéssel dolgozó NGO-k, és a pazarló-basáskodó állam között. Azért állítják be “külföldi ügynöknek” a civileket, hogy így is megakadályozzák az összevetést a toldozott-foltozott, politikai célok mentén elferdített állami struktúrákkal.

Satírozzák a közoktatás fehér foltjait, a kiesőket megmentve. Pótolják a gyalázatosan visszavágott szociális ellátásokat, szó szerint életmentő munkát végezve. Képviselik a hatalmaskodással szemben azokat, akiknek a hangja gyenge ehhez. És igen, végre pályázhat és nyerhet olyan vállalkozó is, aki előtte nem járt a minisztériumban vagy mindenféle „voldemortoknál”, a kötelező korrupciós hányadról tárgyalni. Megint működhet egy valódi piac, felnőhetnek valódi üzletek, megteremtjük a normalitás esélyét az évtizedes abnormalitás után.

Ma Magyarországra a legnagyobb veszélyt a saját kormánya jelenti. A nemzet vagyonát feléli, forrásait eltéríti, szabadságát napról napra meglopja. Egy uniós tagállamban ez elfogadhatatlan. Épp ezért mi azon dolgozunk, hogy az EU erejével és a magyarok változatlanul uniópárti jövőképével ennek alternatívát állítsunk.

Megmentjük a forrásokat a magyarok számára, és teszünk róla, hogy azok az uniós értékeket erősítsék, valóban Magyarországot szolgálják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!