szerző:
MTI

Észak-Korea hivatalosan is elismerte, hogy atomfegyvere van, és bejelentette, hogy nem tér vissza az atomprogramja korlátozásáról kezdett hathatalmi tárgyalásokra.

Atomfegyvert készítettünk önvédelemből, azért, hogy helytálljunk a Bush-kormányzat arra irányuló leplezetlen politikájával szemben, hogy elszigetelje a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot - jelentette be egy nyilatkozatban a külügyminisztérium.

A KCNA hivatalos hírügynökség csütörtökön közölte az észak-koreai külügyminisztérium nyilatkozatát, amely szerint az ország atomfegyvereket gyárt önvédelemből azóta, hogy kilépett az atomsorompó-egyezményből. "Már korábban meghoztuk a határozott döntést arról, hogy kilépünk az atomsorompó-egyezményből, és nukleáris robbanófejeket gyártottunk önvédelmi célokból azért, hogy helyt tudjunk állni a Bush-kormányzat leplezetlen politikájával szemben, amelynek a célja a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság elszigetelése és megfojtása (...) Az atomfegyverek minden körülmények között az önvédelem eszközei lesznek (...) A jelenlegi helyzet azt bizonyítja, hogy csak a hatalmas erő védheti meg az igazságot" - hangzik a nyilatkozat.

Hat ország - az Egyesült Államok, Japán, Kína, a két Korea és Oroszország - 2003 óta három tárgyalási fordulót tartott Pekingben abból a célból, hogy elérjék az észak-koreai atomfegyverkezési törekvések leállítását gazdasági és diplomáciai ellenszolgáltatások fejében. Komoly haladás nem volt ezeken a tárgyalásokon. A negyedik, tavaly szeptemberre kitűzött fordulóra Észak-Korea el sem ment, arra hivatkozva, hogy az amerikai politika ellenséges vele szemben. A csütörtöki nyilatkozat szerint a KNDK "akarta a hatoldalú tárgyalásokat, de most arra kényszerül, hogy meghatározatlan időre felfüggessze részvételét, mindaddig, amíg ki nem derül, hogy érdemes részt vennie rajtuk". Ezt a döntést azért hozták meg, mert "az Egyesült Államok felfedte, hogy minden áron meg akarja dönteni a KNDK politikai rendszerét, és nukleáris furkósbottal fenyegetőzik". Észak-Korea mégis "fenntartja elvi álláspontját, hogy az ügyet párbeszéd útján oldja meg, és változatlanul a végső célja a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése" - hangzik a nyilatkozat.

Az észak-koreai atomfegyverkezés kronológiája (Oldaltörés)

Az észak-koreai atomfegyverkezés főbb állomásai:

1960-as évek eleje - Felépült a jongbjoni nukleáris kutatóközpont.

1965. - Összeszerelték Észak-Korea első (szovjet gyártmányú) kísérleti atomreaktorát.

1985. december - Phenjan csatlakozott az Atomsorompó Egyezményhez.

1991. december - Phenjan és Szöul aláírta a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről szóló közös nyilatkozatot.

1992. - Széleskörű biztonsági megállapodást írt alá Észak-Korea a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel.

1993 - Phenjan több sikeres kísérletet hajtott végre a Nodong-1 föld-föld típusú, nukleáris robbanófej hordozására alkalmas, 1000 kilométer hatótávolságú új ballisztikus rakétával.

1994. október - Phenjan és Washington megállapodást írt alá Észak-Korea katonai célú atomprogramjának befagyasztásáról, de ennek ellenére Észak-Korea legalább egy atomfegyver gyártásához elegendő plutóniumot állított elő 1994 és 1997 között.

2002. október - Phenjani vezetők elismerték James Kelly amerikai külügyi államtitkár-helyettes előtt, hogy Észak-Korea atomfegyver gyártására alkalmas hasadóanyag előállítását célzó programot folytat.

2002. október 25. - Észak-Korea kifejezte készségét az amerikai aggodalmak tárgyalások útján való eloszlatására, amennyiben az Egyesült Államok meg nem támadási megállapodást köt vele, továbbá elismeri szuverenitását és a gazdasági fejlődéshez való jogát.

2002. november 22. - Észak-Korea közölte, hogy nem engedi be területére azokat a nemzetközi ellenőröket, akiknek feladata az amerikai fűtőolaj-szállítmányok felhasználásának felügyelete.

2002. december 12. - Phenjan bejelentette, hogy azonnal felújítja az 1994-es megállapodás értelmében állítólag befagyasztott katonai atomprogramját. December 21-én leszerelték a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kameráit a jongbjoni atomlétesítményben és feltörték a NAÜ pecsétjeit a nukleáris fűtőelemeket tartalmazó tartályokon.

2002. december 27. -  Phenjan kiutasította a NAÜ utolsó két ellenőrét is az országból.

2003. január - 10-én Észak-Korea kivonult az atomsorompó-szerződésből és felmondta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel kötött ellenőrzési megállapodását. 11-én befejezettnek nyilvánította a rakétakísérletek felfüggesztésére vállalt korábbi kötelezettségét, majd 12-én letagadta, hogy az
Egyesült Államok bármely képviselője előtt valaha is beismerte volna titkos atomfegyver-programjának létezését. 19-én elutasította az ENSZ-nek a nukleáris válság megoldására tett közvetítési kísérletét is.

2003. február 5. - Észak-Korea hivatalosan bejelentette, hogy áramtermelés céljából újraindítja nukleáris berendezéseit.

2003. május 13. - Phenjan felmondta a Szöullal kötött megállapodását, mely szerint a Koreai-félszigetnek atomfegyverektől mentesnek kellett volna maradnia.

2003. június 9. - Először ismerte el Észak-Korea, hogy atomfegyver előállítására törekszik.

2003. augusztus 27-29. - A két Korea, Kína, az Egyesült Államok, Oroszország és Japán részvételével az észak-korai atomprogrammal kapcsolatos tárgyalásokat tartottak Pekingben. Phenjan itt tagadta, hogy atomfegyvere lenne, az Egyesült Államok pedig felszólította az országot, hogy feltétel nélkül és azonnal hagyjon fel az atomfegyverek kifejlesztését célzó tevékenységével.

2003. október 2. - Phenjan bejelentette, hogy elvégezte nyolcezer nukleáris fűtőelem újrafeldolgozását, s értésre adta, hogy az így nyert plutóniumot atomfegyvergyártásra használja fel.

2004. február 25-28. - Pekingben megtartották az észak-koreai válság rendezéséről folyó hatoldalú tárgyalások második fordulóját. A résztvevők egybehangzóan jelezték érdekeltségüket a Koreai-félsziget atomfegyver-mentességében. Phenjan tagadta, hogy uránalapú atomfegyverprogramja lenne.

2004. június 23. - Pekingben megtartották a hatoldalú tárgyalások harmadik fordulóját. Észak-Korea kinyilvánította: csak akkor hajlandó atomfegyverprogramjának teljes feladására, ha az Egyesült Államok nemzetközi jogilag kötelező egyezményben vállalja, hogy nem tesz kísérletet Észak-Korea politikai, társadalmi rendszerének katonai erővel történő megváltoztatására.

2004. szeptember - Phenjan elutasította a hatoldalú tárgyalások -  eredetileg erre a hónapra tervezett  - negyedik fordulóján való részvételt. Okként az Egyesült Államok iránta való ellenséges politikáját jelölte meg.

2004. szeptember 20-24. - A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) éves ülése Bécsben határozatban szólította fel Észak-Koreát, hogy engedje vissza területére a NAÜ ellenőreit atomprogramjának ellenőrzésére.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gócpontok

Észak-Korea

A világ egyik legzárkózottabb országa a kommunista Észak-Korea, amely egyes hírek szerint komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy nukleáris hatalommá váljon. Mások – többek között az Egyesült Államok – pedig azon fáradoznak, hogy ez ne valósuljon meg. Az ország jelentős segélyekre szorul az éhezés, a nyomor miatt, melyek az észak-koreaiakat elnyomás alatt tartó rezsimben mindennaposak.

MTI Világ

Észak-Koreát a halálbüntetés eltörlésére szólította fel az ENSZ

Vitit Muntarbhorn, a világszervezet első Észak-Koreáról készült emberi jogi jelentésének készítője elítélte azt a gyakorlatot, miszerint a politikai foglyok családtagjait gyakran a "bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények" vádja alatt "kollektív büntetésben" részesítik.

Szombathelyen is az ellenzéki jelölt vezet

Szombathelyen is az ellenzéki jelölt vezet

Az Audi is megszólalt: először projektcéget vettek, nem földet

Az Audi is megszólalt: először projektcéget vettek, nem földet

Márki-Zay Péter és Grezsa István is a piacon kezdte a napot Hódmezővásárhelyen

Márki-Zay Péter és Grezsa István is a piacon kezdte a napot Hódmezővásárhelyen

Az edelényi Fidesz elnöke kiállt Molnár Oszkár mögül

Az edelényi Fidesz elnöke kiállt Molnár Oszkár mögül

Mirkóczki Ádám nyert Egerben

Mirkóczki Ádám nyert Egerben

Mark Ruffalo is gratulált a magyar ellenzéknek és Karácsony Gergelynek

Mark Ruffalo is gratulált a magyar ellenzéknek és Karácsony Gergelynek