Kína is az Izraellel való tárgyalásokra szólította fel a Hamászt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Kína is az Izraellel való tárgyalásokra buzdította pénteken a kormányalakítási megbízást kapott Hamászt az izraeli-palesztin konfliktus békés rendezése érdekében.

Kína üdvözli a palesztin törvényhozási választások zökkenőmentes lebonyolítását - állt a kínai külügyminisztérium internetes honlapján közzétett közleményben. "Reméljük, hogy az összes palesztin csoport fenntartja az egységet, és békés, tárgyalásos úton, politikai eszközökkel megoldják az Izraellel fennálló vitát"- fogalmazott a közlemény.

Izrael kijelentette, hogy nem hajlandó tárgyalni olyan kormánnyal, amelynek tagja a palesztin választásokon győztes - és formálisan Izrael megsemmisítésére törő - Hamász. Az Egyesült Államok nem tárgyal a Hamásszal mindaddig, amíg erőszakos eszközöket alkalmaz. Az Európai Unió hasonló, a terrorizmus elutasítását sürgető felszólításokat intézett a szervezethez.

Kína hosszú ideje támogatja a független palesztin állam létrehozásának gondolatát, ugyanakkor hagyományosan szoros kapcsolatokat ápol Izraellel.