A részeg űrhajósok miatt kongresszusi vizsgálat lesz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az amerikai kongresszus ki akarja vizsgálni ittas amerikai űrhajósok két esetét, amelyről először az Aviation Week and Space című szaklap adott hírt, s később a légierő orvosa is megerősített.

A hír nagy hullámokat kavart az Egyesült Államokban. Mark Udall, a képviselőház űrhajózási és repülési albizottságának az elnöke helyi idő szerint pénteken kijelentette, hogy az ügyeket gondosan ki kell vizsgálni, akárcsak a felelősség kérdését.

Az Aviation Week and Space című szaklap arról számolt be a NASA, az amerikai űrkutatási hivatal egy belső jelentése alapján, hogy két esetben is ittas űrhajósok indultak a világűrbe. Az érintett asztronauták személye nem ismert. Az indítás előtt az űrhajós társai, illetve a start előtt egészségügyi vizsgálatban résztvevő orvosok jelezték, hogy erős alkoholos befolyásoltság alatt vannak. Ennek ellenére a repülésirányítás kiadta az indítási engedélyt, súlyosan megsértve ezzel a NASA biztonsági szabályait, amelyek szigorúan tiltják a hajózó személyzetnek a szeszes italok fogyasztását.

Richard Bachmann ezredes, a légierő orvosa, a belső jelentés szerzője később megerősítette a szaklap hírét. Elmondta, hogy az egyik eset egy - végül is más okból elhalasztott - indításnak az előkészítésekor történt. A másik esetben a küldetés úti célja a Nemzetközi Űrállomás (ISS) volt. Hozzátette, nem tudni, hogy elszigetelt gondokról van - szó, vagy azok csupán a jéghegy csúcsát jelentik.

Bachman szerint az, ami történt, mindenképpen "ébresztő" a kongresszusnak. Az illetékes bizottság a nyári szünet után, szeptemberben foglalkozik az üggyel.

A NASA pénteken közzétette a jelentést, és elismerte, hogy az orvosok és az asztronauták több esetben is jelezték egyes űrhajósok alkoholos befolyásoltságát az indítást megelőző 12 órán belül, amikor mindenféle szeszes ital fogyasztása szigorúan tilos, de a biztonsági megfontolások dacára mégis megadták a startengedélyt.

Az űrkutatási hivatalra a tervezett kongresszusi vizsgálattal erős nyomás nehezedik, annál is inkább, mivel pénteken azt is beismerte, hogy a küldetésre készülő Endeavour űrrepülőgép egyik fedélzeti számítógépét egy alvállalkozó kábelek eltávolításával szándékosan megrongálta. Az így okozott kárt néhány napja fedezték fel. Az ügyben vizsgálat indult. Hogy ki lehetett a szabotázs elkövetője, arról egyelőre semmit sem közöltek. Szakértők most azon igyekeznek, hogy a számítógépet az Endeavour indításáig kijavítsák.

Az űrrepülőgép indítását a Nemzetközi Űrállomáshoz a NASA augusztus 7-re tűzte ki. Hét asztronautát és az űrállomás további kiépítésére szánt elemeket visz az ISS-re.

Az Endeavour már majd öt év nem járt a világűrben. A Columbia űrsikló 2003 februári katasztrófája után ugyanis a három megmaradt űrrepülőgép biztonsági rendszerét alaposan átvizsgálták. Az Endeavourt szinte teljesen átépítették, és mostanra került űrutazásra alkalmas állapotba.

A kongresszusi vizsgálat mellett még egy kellemetlen esemény várható szeptemberben NASA számára. Megkezdődik Lisa Nowak, a februárban letartóztatott és időközben elbocsátott űrhajósnő pere, aki megpróbálta elrabolni kollégáját, egyben szerelmi vetélytársát. A NASA a belső vizsgálatot ez után a botrányos eset után határozta el.