szerző:
MTI

Valódi mélyütést jelentett Fidel Castro számára két újabb kubai ökölvívó dezertálása, s ha a szökevény sportolókat a brazil hatóságok kiadták is Havannának, az esemény súlyos következményekkel járhat a kubai ökölvívás jövőjére nézve.

© AP
Hol vannak már azok az idők, amikor a karibi szigetország háromszoros olimpiai bajnok nehézsúlyú versenyzői, Teofilio Stevenson és Felix Savón hűvös mosollyal utasították vissza amerikai bokszmenedzserek - köztük a hirhedett Don King - több millió dolláros szerződési ajánlatait? A két sztársportoló egyúttal arra is felhasználta az alkalmat, hogy a nemzetközi sajtó nyilvánossága előtt dicsérje a kubai forradalom nagyszerű vívmányait.

Utóbbiak azonban a jelek szerint egyre inkább veszítenek vonzerejükből. Mi mással volna magyarázható, hogy az utóbbi nyolc hónapban öt bokszoló szökött meg a külföldön portyázó válogatott keretből. Ezáltal a címvédő olimpiai bajnokok közül már csak – az időközben edzővé avanzsált – Mario Kindelán maradt a cukorszigeten. A többiek viszont Joel Casamayor példáját követték.

A barcelonai olimpia (1992) harmatsúlyú bajnoka 1996-ban távozott külföldre, amidőn a válogatott keret Mexikóban készült az atlantai játékokra. Azóta Miamiban (a kubai emigráció első számú "fészkében") él, és fényes profi karriert tudhat a magáénak. Tavaly október óta Casamayor a Boksz Világtanács (WBC) könnyűsúlyú bajnoka; 37 hivatásosként vívott mérkőzéséből 34-et nyert meg, közülük 21-et kiütéssel - és még mindig csak 35 éves.

Bizonyára az ő példája lebegett fiatal követőinek szeme előtt. Márciusban szerződött a hamburgi Arena istállóhoz Odlanier Solís, a nehézsúly többszörös amatőr világbajnoka, Yan Barthelemi (papírsúly) és Yuriorkis Gamboa (légsúly). Ezzel ötre emelkedett az Arena kubai ökölvívóinak a száma, miután Ahmet Öner, az istálló főnöke már januárban leszerződtette a szigetország válogatottjának két másik tagját, Juan Carlos Gómezt és Pedro Carriónt. A hamburgi stáb tehát bivalyerősnek mondható, még akkor is, ha a két júliusi "szerzeményről", Rigondeaux-ról és Laráról le kell mondania Önernek.

A kubai élsportolók kivételezett helyzetben vannak, a rendszer számos kiváltsággal halmozza el őket. A kormány házat és személygépkocsit bocsát a rendelkezésükre. Ám a fizetésük - nyugati mércével mérve - igencsak szerény. Mint egy német lap írta, a szűkös megélhetés késztette tavaly Gamboát arra, hogy pár száz dollárért eladja olimpiai aranyérmét Havannában - egy külföldi turistának. Az 50-es évek magyar Aranycsapatának gyakorlatához hasonlóan számos kubai élsportoló a külföldi portyákról hazahozott "cuccok" értékesítésével próbál javítani családja sanyarú helyzetén. Ez az egyik oka a disszidálásnak - a másik pedig az a vágy, hogy sportáguk legjobbjaival, a hivatásosokkal mérhessék össze képességeiket.

A kubai sportolók már évek óta igen keresettek külföldön. Az amerikai baseball ligában mintegy 40 kubai szerepel, köztük olyan világsztárok, mint Orlando Hernández, José Contreras és Kendry Morales. Tucatnyian játszanak az olasz röplabda profi ligában. Az Egyesült Államok labdarúgó (soccer) bajnokságában pedig legalább négy kubai focistát találunk.

Hírek szerint Castro - aki tavalyi bélműtétje nyomán "ideiglenesen" átruházta tisztségeit öt évvel fiatalabb öccsére, Raúlra - tombolt, amikor értesült Lara és Rigondeaux disszidálásáról. A rendszer cégéreinek és leghűbb támaszainak tartott bokszolók megingása láttán bejelentette: Kuba fontolóra veszi, hogy újabb szökések megelőzése végett távol marad az októberben Chicagóban rendezendő amatőr ökölvívó világbajnokságtól. Ez - amellett, hogy számos látványos mérkőzéstől fosztaná meg a sportág híveit - azt is elárulja, hogy a havannai vezetés újabb "megpattanásoktól" tart, s ezért biztos, ami biztos alapon nem kíván kockáztatni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Castro: Bush a halálomra vár, eszméimet nem ölheti meg

Két hónapja megjelenő cikksorozatának legújabb, keddi darabjában Castro felidéz egy párbeszédet, amelyben szerinte Bush nemrégiben a kubai politikájára vonatkozó kérdésre azt válaszolta: "keményvonalas elnök vagyok, csak arra várok, hogy Castro meghaljon".

MTI Világ

Bush: Castro halála szabadságot hozhat Kubának

Fidel Castro kubai vezető halála elhozhatja a szabadságot a Karib-tengeri szigetországnak a csaknem fél évszázada tartó kommunista uralom után - idézte George Bush elnököt a The Washington Post pénteken.

Hét nap

Megtért kubai bokszolók

A kormány egyik havannai vendégházában szállásolták el a kétszeres olimpiai bajnok Guillermo Rigondeaux és a...

MTI Világ

Fidel Castro nem volt ott a tribünön

Egészségi állapotának javulásra ellenére sem jelent a munka nemzetközi ünnepének hatalmas havannai nagygyűlésen Fidel Castro, Kuba kilenc hónapja betegeskedő elnöke, amire közel négy évtizede nem volt példa.

MTI Világ

Ismét felvételeket mutatott be a kubai tévé Castróról

Legutóbbi nyilvános megjelenéséhez képest erőteljesebbnek, egészségesebbnek látszott Fidel Castro az állami televízióban sugárzott képeken, amelyek egy külföldi vezetővel folytatott tárgyalásának záró szakaszában mutatták a hosszú betegeskedésből lábadozó kubai kommunista vezetőt.

MTI Világ

Castro visszatért, egyelőre csak a képernyőre

A korábbiakhoz képest egészségesebbnek és élénkebbnek tűnt Fidel Castro kubai vezető, aki először adott televíziós interjút azóta, hogy súlyos betegség miatt tíz hónappal ezelőtt átadta a hatalmat öccsének.

MTI Világ

Castro csaknem visszanyerte eredeti testsúlyát

Lényegében visszanyerte megszokott testsúlyát Fidel Catsro kubai vezető. A szigetország külügyminiszterének elmondása szerint a múlt nyáron lebetegedett idős vezér tizennyolc kilót szedett föl.

Magyar szurkolók megvásárolt jegyeit törölte a walesi szövetség

Magyar szurkolók megvásárolt jegyeit törölte a walesi szövetség

27 éves mélyponton a kínai gazdaság növekedés

27 éves mélyponton a kínai gazdaság növekedés

A Mein Kampf ismét ott lesz a francia könyvesboltokban

A Mein Kampf ismét ott lesz a francia könyvesboltokban

Több mint félmillió tüntető vonult utcára Barcelonában

Több mint félmillió tüntető vonult utcára Barcelonában

Egy pillanatra 330 forintnál kevesebbe került egy euró

Egy pillanatra 330 forintnál kevesebbe került egy euró

Videóra vette, ahogy részegen motorozik - a rendőrség közzétette a felvételt

Videóra vette, ahogy részegen motorozik - a rendőrség közzétette a felvételt