Halálbüntetés járhat Kínában az orvosi fecskendőkkel támadóknak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Akár halálbüntetést is kaphatnak azok a személyek, akik az orvosi fecskendőkkel elkövetett támadásaikkal ismét zavargásokat robbantottak ki Urumcsiban (Urumqi) – jelentették be vasárnap a kínai hatóságok.

Az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm terület (Xinjiang Uygur Zichiqu) fővárosában az elmúlt héten öt ember vesztette életét, és 14 sebesült meg a tüntetéseken. A felsőbb hatóságok meneszteni voltak kénytelenek a területi pártvezetőt és a régió rendőrparancsnokát. A közbiztonsági miniszter kijelentette, hogy a támadásokat „szeparatisták által felbujtott bűnözők” követik el. A kínai nemzetiségű lakosok ujgur terroristákat gyanúsítanak.

A szigorú büntetésről a városi ügyészség és rendőrkapitányság adott ki közös nyilatkozatot. Eszerint ha az injekció mérget, kábítószert vagy más káros anyagot tartalmaz, és a szúrás következményei súlyosak, az elkövető halálbüntetést is kaphat. A pénteken kiadott legutolsó hivatalos adatok szerint már 531 embert szurkáltak meg, de egyikük sem mutatta eddig a fertőzés vagy mérgezés jelét. A hatóságok 21 embert tartóztattak le a furcsa támadásokkal kapcsolatban, de azok nem maradtak abba.