Az első bírósági ítéletek a fecskendős támadások ügyében

Utolsó frissítés:

Tizenöt évi szabadságvesztésre ítéltek Urumcsiban egy 19 esztendős fiatalembert, aki orvosi fecskendővel támadt rá egy járókelőre - jelentette a CCTV hivatalos kínai televízió.

A szombaton kihirdetett verdikt volt az első bírósági ítélet, amelyet az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm  terület székhelyén, Urumcsiban az elmúlt időszakban elkövetett fecskendős támadássorozat ügyében született. Az elítélt nemzetiségi hovatartozását nem említették meg a kínai hivatalos szervek, de neve - Jilipan Jilihamu - alapján ujgur lehet az illető.

A vád szerint "mérgező anyaggal követett el támadást" a diák. Augusztus 26-án egy piacon szúrta meg női áldozatát, majd elmenekült, de négy órával később a rendőrök elfogták. Az elítélt közölte, hogy fellebbez az ítélet ellen. Egy másik perben 10, illetve 7 évi börtönbüntetésre ítéltek egy 34 éves férfit és egy 22 esztendős nőt, mert augusztus 29-én injekciós tűvel megfenyegettek, majd kiraboltak egy taxisofőrt. Nevük után ítélve ők is ujgurok.

Urumcsiban július elején véres zavargások törtek ki, amelyekben majd kétszázan vesztették életüket. Az áldozatok többsége han nemzetiségű kínai, akikkel muzulmán ujgurok végeztek. Az ujgurok amiatt tiltakoztak, hogy szerintük hátrányos megkülönböztetés éri őket.

A fecskendős támadások elkövetésével az ujgurokat vádolják, és a kínai hatóságok kilátásba helyezték: akár halálra is ítélhetik azokat a támadókat, akikről bebizonyosodik, hogy fecskendőjük mérgező anyagot tartalmazott. A helyi rendőrség közlése szerint több mint 500 fecskendős támadást követtek el, de az esetek többségében a tűkben nem volt mérgező anyag.