Mégis visszalépnek a togóiak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A játékosok nyilatkozatai alapján mégsem vesz részt a ma este rajtoló labdarúgó Afrika Kupán Togó válogatottja, mert az ország miniszterelnöke visszarendelte a csapatot a tornáról.

Emmanuel Adebayor vasárnap a francia rádióban azt mondta: ugyan szombaton még egyhangúlag úgy döntöttek, maradnak Angolában, a hazai vezetés egyértelmű utasításának engedelmeskedve pakolnak és elutaznak.

"A tegnapi megbeszélésen mi, játékosok úgy határoztunk, futballistaként megpróbálunk valami jót tenni a hazánkért, elsősorban a halottak emlékére - fogalmazott a Manchester City légiósa. - Sajnos a miniszterelnök és a hatóságok máshogy döntöttek, ezért összecsomagolunk és hazarepülünk."

Ugyanígy nyilatkozott a Bildnek a Bayer Leverkusen labdarúgója, Assimiou és az AP hírügynökségnek a csatár Thomas Dossevi.

© MTI/EPA

Togóban háromnapos nemzeti gyászt rendelt el a kormány vasárnap azt követően, hogy pénteken fegyveres támadás érte az ország futballválogatottját szállító buszkonvojt az angolai-kongói határvidéken, s a merényletben három ember, az angolai sofőr mellett a togóiak másodedzője és sajtószóvivője életét vesztette, nyolcan pedig megsebesültek. 

A terrorakció nyomán a togói vezetés visszarendelte a csapatot, ám a válogatott tagjai szombat éjjel úgy döntöttek, hogy mégsem utaznak haza, hanem részt vesznek az Afrika Kupán. Togó miniszterelnöke, Gilbert Houngbo ugyanakkor vasárnap újfent hazatérésre szólította fel a nemzeti együttest.