Srí Lanka: a jelenlegi államfő nyerte a választást

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Mahinda Radzsapaksze jelenlegi államfő nyert a Srí Lanka-i elnökválasztáson - közölte az ország állami televíziócsatornája. A hadsereg egységei szerda reggel körbezárták azt a szállodát, ahol az elnök legfőbb vetélytársa, a hadsereg volt parancsnoka, Szárát Fonszeka ellenzéki jelölt választási stábja rendezkedett be.

A választás feszült légkörben, incidensek nélkül ért véget, a 14,8 millió szavazásra jogosult állampolgár mintegy 70 százaléka jelent meg, hogy leadja voksát a 22 jelölt valamelyikére. Bár a végeredményt még ezután hirdetik ki, a BBC értsülése szerint az elnökválasztást a jelenlegi államfő nyerte a szavazatok több, mint 50 százalékának megszerzésével.

Az ellenzék nem sokkal az első részeredmények nyilvánosságra hozatala után azt állította, hogy szabálytalanságok történtek a voksoláson. Ezenkívül kifogásolták, hogy katonák zárták körbe Fonszeka tábornok szállodáját. A hivatalos indoklás szerint  a Cinnamon Lakeside hotelt azért zárták körbe szerdán, mert a hadsereg vezetése szerint attól lehetett tartani, hogy a volt parancsnok államcsínyre készül. Hírek szerint mintegy négyszázan tartózkodtak a szállóban, köztük olyanok is, akik dezertáltak a hadseregből.

Egy katonai szóvivő elmondta: pontosan nem tudni, mire készült a tábornok híveivel. Mindenesetre óvintézkedést hoztak a katonák felvonultatásával, és mindenkit ellenőriztek, aki bement, illetve kijött az épületből. A szóvivő hangsúlyozta azonban, hogy a hatóságoknak nem állt szándékában a tábornok letartóztatása.

Az ellenzék egyik szóvivőjének a szavai szerint az épület körbezárása érthetetlen volt, ilyen még nem fordult elő elnökválasztás idején. A szóvivő közölte: az ellenzéki pártok arra kérik majd a kormányt, hogy tegye lehetővé szimpatizánsaiknak a szabad mozgást, és szavatolja biztonságukat.

A szingaléz nacionalista Radzsapaksze két évvel mandátuma lejárta előtt írta ki az elnökválasztást, hogy javára fordítsa a Tamil Ealeam Felszabadító Tigrisei (LTTE) szakadár szervezet felett 2009 májusában kihirdetett győzelmet. A közel 40 éven át tartó konfliktusban 80-100 ezer ember halt meg. Fonszeka tábornok, akinek szintén oroszlánrészt tulajdonítanak  a lázadók legyőzésében, ősszel lemondott a hadsereg vezetéséről, és szintén jelöltette magát, miután államcsínnyel gyanúsította meg az elnököt.