szerző:
MTI

Meghaladhatja a 400 milliót, a világ jelenlegi népességének 7 százalékát a nemzetközi migránsok száma 2050-re - olvasható a Nemzetközi Migrációs Szervezet hétfőn kiadott jelentésében. Ez a szám 68 százalékos növekedést jelent a mostani állapothoz képest.

A dokumentum szerint a következő évtizedekben jelentős átalakulás lesz tapasztalható a népességvándorlás mértékében, összetettségében és kiterjedtségében. Ezt főleg a globális munkaerőpiac változásai idézik majd elő, de nőni fog a klímamenekültek száma is. A tanulmány megállapította, hogy bár a gazdasági válság a világ sok területén visszafogta a migrációt, 2005 és 2009 között így is 22 millióval nőtt az elvándoroltak száma. A recesszió ráadásul nem ösztönözte az anyaországba való visszatérést sem.

Az elvándorlási folyamat lelassulása azonban a gazdaság újraéledésével és a munkaerőpiac kiterjedésével abbamarad majd, és az IOM szerint a globális demográfiai változások következtében elkerülhetetlen és feltartóztathatatlan lesz a növekedés. Ilyen népességbeli változás például, hogy a fejlődő országokban a munkaerőpiaci kínálat jócskán meghaladja majd a keresletet, amely a gazdagabb országok felé nyomja a kihasználatlan munkaerőt. Az IOM számításai szerint 2040-re a fejlődő országokban 3,6 milliárdra nő az aktív népesség száma, míg az iparosodott államokban ez 600 millió körül fog tetőzni.

A jelentés az éghajlati változásokat is az elvándorlásra ösztönző tényezőként említi, különösen a világ szegényebb területein. Ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy mindkét jelenség "összetett, és egyelőre nem előrelátható".

William Lacy Swing, az IOM amerikai igazgatója a hosszú távú stratégiák kidolgozásának szükségességére intette a kormányokat. Swing szerint csak így garantálható, hogy mind a befogadó ország, mind a bevándorlók profitáljanak a migrációs trend változásaiból. Ha nem történnek nagyobb beruházások a bevándorlók integrálásának irányába - például a lakhatás, az oktatás és az egészségügyi ellátás megteremtése -, akkor a velük kapcsolatos problémák még inkább állandósulni fognak - tette hozzá Swing.

A jelentés szerint főként Ázsiának, Afrikának és Dél-Amerikának kellene fejlesztenie a migrációt kezelő programjait és elképzeléseit, mivel a népességvándorlás új sémái szerint számítani kell az emberek Dél-Dél irányú mozgására is, míg eddig a Délről Északra vándorlás volt a jellemző.

Jelenleg az Egyesült Államok fogadja be a világon a legtöbb bevándorlót. A sorban utána Oroszország, Németország, Szaúd-Arábia, Kanada, Franciaország, Nagy-Britannia, Spanyolország, India és Ukrajna következik. A lista első tíz helyén álló országok közül azonban csak Szaúd-Arábia, Oroszország és Franciaország véli úgy, hogy túl magas a bevándorlók aránya.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Szijjártó Netanjahuval együtt nyitott magyar képviseletet Jeruzsálemben

Szijjártó Netanjahuval együtt nyitott magyar képviseletet Jeruzsálemben

Merkel megfejtette, mi a 2015-ös menekülthullám tanulsága

Merkel megfejtette, mi a 2015-ös menekülthullám tanulsága

Itt vannak a tao-milliókat fizető cégek

Itt vannak a tao-milliókat fizető cégek

Orbánnak mostantól nincs beleszólása a Néppárt döntéseibe

Orbánnak mostantól nincs beleszólása a Néppárt döntéseibe

Felmentették a Magyar Posta hűtlen kezeléssel vádolt volt vezérét

Felmentették a Magyar Posta hűtlen kezeléssel vádolt volt vezérét

Eltemették Koós Jánost

Eltemették Koós Jánost