szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az európai szocialisták elnöke levélben kéri Orbán Viktort a médiatörvény visszavonására - tudta meg a hvg.hu. Amennyiben a soros elnökséget ellátó magyar kormány nem találja meg a közös hangot az EP második legnagyobb frakciójával, az igencsak megnehezítheti Orbánék dolgát.

“Aggodalomtól vezérelve, közös erőfeszítéseket igénylő kihívások idején fordulok Önhöz, a Tanács soros elnöki tisztét betöltő kormányfőhöz” - kezdődik a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) frakció elnökének, Martin Schulznak a levele. Orbán Viktorhoz intézett soraiban arra kéri a miniszterelnököt, hogy vonja vissza a médiatörvényt. Schulz szerint „a hatalmas nemzetközi vita tárgyává vált törvénycsomag az elnökség terhévé vált. Ezért a magyar kormánynak időt kell adnia magának „egy olyan médiajog kialakításához, amely összhangban áll alapvető, közös európai szabályainkkal és értékeinkkel” - áll a levélben.

A 736 tagú Európai Parlamentben a Néppárt (265 képviselő) után a második legnagyobb frakcióval (186 képviselő) bíró szocialista-demokrata párt igencsak megnehezítheti a magyar elnökség életét. Az EP-nek ugyanis minden európai jogalkotás során jóvá kell hagynia az Európai Bizottság által javasolt, és a tagállamok által a Tanácsban elfogadott szabályokat. Ráadásul a lisszaboni szerződés életbe lépése óta nagyobb politikai súlyhoz jutott a képviselőház, egyebek mellett pénzügyi beleszólás tekintetében. S ha forrásunk szerint a kiemelten kezelt közös gazdasági szabályok második szakaszának elfogadása ügyében nem fog is keresztbe tenni a szocialista frakció a magyar kormánynak, számos egyéb magyar prioritás kimenetelét rosszul érintheti, ha nem találják meg a közös hangot a parlamenti frakciók többségével.

Márpedig már az európai liberálisok által Brüsszelben megtartott, a magyar médiatörvényről szóló keddi meghallgatás sem volt túl barátságos. Az Európai Bizottság médiaügyekért felelős biztosa, Neelie Kroes a meghallgatáson kijelentette: a magyar médiatörvény speciális aggályokat vet fel azt illetően, hogy összeegyeztethető-e az Európai Unió audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelvével (AVMS direktíva), általánosságban pedig a sajtószabadság alapvető tiszteletben tartásával, úgy is mint a szabad véleménynyilvánítással, valamint a média pluralizmusával. Az Európai Bizottság vizsgálni fogja az online audiovizuális média regisztrációs kötelezettségének arányosságát, valamint a médiahatóság függetlenségének érvényesülését a médiatörvényben – mondta Neelie Kroes, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az új médiatörvény szélesebb politikai kérdéseket is felvet a szólásszabadsággal kapcsolatban, amit az európai szerződések és az EU alapjogi chartája is elismer - írja a Hírszerző.

Elképzelhető, hogy a médiatörvény körüli uniós perpatvar csupán előjáték Orbán jövő szerdai, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén történő bemutatkozása előtt. Folyosói mendemondák szerint a magyar kormányfőt nem kímélik majd a honatyák, néppárti kollégáit kivéve. A szocialisták, a zöldek és a liberálisok várhatóan kérdőre vonják majd az alkotmánybíróság jogkörének kurtítása, a magánnyugdíj-befizetések államosítása, a médiatörvény, a Költségvetési Tanács munkájának ellehetetlenítése miatt.

Mindezek tetejébe szerda reggel egy brüsszeli sajtóreggelin Orbán néppárti frakciójának vezetője, Joseph Daul kérdésre válaszolva határozottan elutasította a határon túli magyarok szavazati joghoz juttatásának fideszes elképzelését is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!