Elefántcsontpart: az új elnök emberei a "végső támadásra" készülnek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A megválasztott elefántcsontparti elnököt támogató erők támadást indítottak az ország legnagyobb városa ellen, hogy elűzzék onnan a hatalmához ragaszkodó, ám a tavalyi választáson alulmaradt korábbi államfőt.

Hétfőn a déli órákban több tucat jármű hajtott be Abidjanba, megrakva Alassane Ouattara fegyvereseivel. Ők alkotják az előőrsét annak a jelentős kontingensnek, amely a város északi elővárosaiban gyülekezik, hogy "végső támadást" intézzen Laurent Gbagbo csapatai ellen. A fegyveresek parancsnoka, Issiaka Ouattara a brit hírügynökségnek elmondta: négyezer ember tartozik alá, plusz további ötezer, akik már benn vannak a városban. Véleménye szerint 48 óra alatt meg fogják tisztítani Abidjant Gbagbo embereitől.

A francia kormány bejelentette, hogy további 150 katonát küld Elefántcsontpartra a polgári lakosság védelme érdekében. Ezzel 1650-re emelkedik a nyugat-afrikai országban állomásozó francia katonák száma. Az egykori francia gyarmaton mintegy 12 ezer francia állampolgár él. Abidjan utcáin napok óta francia katonák járőrőznek, és ők tartják ellenőrzésük alatt a város repülőterét is.

Az Európai Bizottság hétfőn felhívással fordult Ouattarához és Gbagbóhoz, mindkét politikust a polgári lakosság megkímélésére szólítva fel. Vasárnap óta Abidjanban tartózkodik az ENSZ emberi jogi megbízottja. Ivan Simonovic azzal a feladattal érkezett, hogy fölmérje a helyzetet az országban, miután a múlt héten több száz embert mészároltak le Elefántcsontpart nyugati részében. A vérengzésért Ouattara fegyvereseit teszik felelőssé.