szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megdöbbenésének adott hangot Borisz Tadics szerb elnök amiatt, hogy a Fővárosi Bíróság hétfőn - nem jogerősen - felmentette a háborús bűnök vádja alól Képíró Sándor volt csendőr századost, valamint amiatt is, hogy a tárgyalóteremben taps fogadta az ítéletet.

Tadics csütörtökön újságíróknak elmondta, hogy várja a magyar állam és a magyar igazságszolgáltatás reagálását.

A 97 éves Képíró Sándort az ügyész azzal vádolta, hogy 1942. január 21. és 23. között egy újvidéki razzia során az egyik járőrcsoport parancsnokaként közreműködött ártatlan civilek kivégzésében. A Fővárosi Bíróság bizonyítottság hiányában mentette fel Képírót.

Tadic elmondta: Szerbia Magyarországgal együtt elindított egy folyamatot annak érdekében, hogy "megállapítsák a történelmi igazságot, és biztosítsák a magyar és a szerb nép tartós megbékélését, de a budapesti bíróságnak ez a hozzáállása biztosan nem segíti elő a megbékélést".

A szerb elnök úgy vélte: tekintettel a Képíró Sándor elleni vádak súlyosságára, a teremben nem lett volna tapsnak helye.

Tadic hozzáfűzte, hogy Szerbia most szembesül az 1990-es évek háborúi által okozott problémák megoldásával, de nem feledhetők a második világháborús bűncselekmények sem, a bűncselekmények után ott maradtak az áldozatok családtagjai, akik igazságszolgáltatást várnak. "Ma is élnek emberek, akik Újvidéken vesztették el családtagjaikat" - tette hozzá.

Tadic ugyanakkor felidézte, hogy voltak magyar áldozatok is, akiket bosszúból öltek meg.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!