szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Líbia hatalmas átalakulási és újjáépítési folyamatot indított el, és ez a kétoldalú kapcsolatok szempontjából nagy lehetőséget jelent - mondta Martonyi János külügyminiszter, aki csütörtökön befejezte kétnapos hivatalos líbiai látogatását.

A magyar diplomácia vezetője találkozott Musztafa Abdel Dzsalíllal, a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács elnökével, Abdul al-Rahim al-Kíb kormányfővel, Asúr ben Hajál külügyminiszterrel, valamint a gazdasági, a pénzügyi, a tervezési és az infrastruktúráért felelős tárcák vezetőivel.

Martonyi János hazautazása előtt az MTI Hírcentrumnak adott interjúban elmondta: a líbiai kormány tudatában van annak, hogy a demokratikus átalakulás folyamata nehéz feladat elé állítja őket, és egész Európának, ezen belül Magyarországnak is érdeke, hogy sikeresen végrehajtsák terveiket.

Jelenleg a pénztelenség Líbia egyik legnagyobb gondja, hiszen a legfontosabb bevételi forrásnak számító olajkitermelés a Kadhafi rezsim elleni harc hónapjaiban szinte teljesen leállt.

A háború előtt Líbia naponta 1,6 millió hordó olajat termelt ki, ebből 1,3 milliót exportált. A termelés visszaállításához a megrongálódott infrastruktúrát is helyre kell hozni. Ám az ENSZ még mindig nem oldotta fel a becslések szerint 170 milliárd dollár értékű külföldi líbiai vagyon zárlatát, amelyet még a Kadhafi elleni lázadás kezdetén rendelt el az ENSZ Biztonsági Tanácsa. 

"Líbiának is érdeke, hogy ezen összegek kifizetése transzparens módon történjen, és a pénz oda kerüljön, ahová kerülnie kell" - mondta a magyar külügyminiszter. "Az országnak valóban szüksége van erre a pénzre: fizetniük kell az embereket, meg kell kötniük az új szerződéseket, például a különféle újjáépítési és gazdasági tevékenységek esetében. Ez is amellett szól, hogy a nemzetközi közösség most gyorsan lépjen, persze az előzőleg említett feltétel betartása mellett" - fejtette ki Martonyi János.  

A magyar külügyminiszter felajánlotta líbiai partnereinek, hogy Magyarország szívesen átadja a gazdasági–politikai átmenet során szerzett tapasztalatait. Emellett segítséget is felajánlott a harcokban megsebesült líbiaiak gyógykezelésében.

Martonyi János szerint mindenkinek érdeke, hogy Líbiában felgyorsuljon a stabilizáció, s megteremtsék az átmenet biztonságos feltételeit.

A külügyminiszter azt is elmondta, hogy szinte valamennyi tárgyalópartnere felidézte az 1956-os magyar forradalmat és szabadságharcot: "Úgy tűnik, hogy erre itt elég jól emlékeznek, s nagyon sok párhuzamot vonnak a saját forradalmukkal. Én azt hiszem, hogy ez is hozzájárul a Magyarország-képhez Líbiában, ami összességében egy nagyon jó kép, és én hiszem, hogy erre építenünk kell" - mondta Martonyi János.

A külügyminiszteri látogatás után, a jövő év elején népes, üzletemberekből álló delegáció utazik Tripoliba, hogy konkrét tárgyalásokat kezdjen a líbiai magyar befektetési lehetőségekről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A konszolidáció nem szerepel a Fidesz eszköztárában, az ellenzék az összehangoltságra építhet

A konszolidáció nem szerepel a Fidesz eszköztárában, az ellenzék az összehangoltságra építhet

Máris érzik a Brexit negatív hatásait a brit exportőrök

Máris érzik a Brexit negatív hatásait a brit exportőrök

Fischer Iván: "A zene boldogító hatása baj esetén megsokszorozódik"

Fischer Iván: "A zene boldogító hatása baj esetén megsokszorozódik"