Segítené a külügy Szerbia EU-tárgyalásokra való felkészülését

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

"Partnereinkkel egyeztetve kétoldalú alapon is készek vagyunk támogatni a csatlakozási tárgyalások megkezdésére, majd azok sikeres lebonyolítására történő szerbiai felkészülést. Mindemellett bátorítjuk Szerbiát, hogy a továbbiakban is kezelje prioritásként az Európai Unió által meghatározott feltételek teljesítését" - írta pénteki közleményében a Külügyminisztérium.

Az Európai Unió állam- és kormányfői március 1-jei ülésükön hivatalosan is tagjelöltté nyilvánították Szerbiát. Ezzel a nyugat-balkáni ország az unióval kialakított intézményes kapcsolatok, a csatlakozási folyamat újabb szakaszába lépett.

Magyarország mint a térség integrációs előrehaladása mellett elkötelezett, és az érintett országok csatlakozási folyamatát tevőlegesen is támogató tagállam, saját sikereként is értékeli a döntést - közölte a Külügyminisztérium. 

"Meggyőződésünk – amit a csatlakozási folyamat eddigi tapasztalatai igazolnak –, hogy a balkáni térség stabilitását és jólétét leginkább a számára felvázolt, kiszámítható európai perspektíva mozdítja elő" - közölte a tárca.

Az Európai Tanács tegnapi döntése e perspektíva hitelességét erősítette meg: elismerte Szerbia elmúlt években felmutatott reform-erőfeszítéseit, és értékelte a Belgrád-Pristina párbeszéd legutóbbi eredményeit.

Magyarország a jövőben is feladatának tartja a bővítési folyamat előmozdítását, s külön figyelmet szentel a szomszédos országok csatlakozási felkészülésének.