szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elítélte Szíriát az egy éve tartó népfelkelés kegyetlen elnyomásáért csütörtökön az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO.

A párizsi székhelyű szervezet ugyanakkor nem tett eleget több nyugati, illetve arab ország arra irányuló követelésének, hogy Damaszkuszt zárják ki az UNESCO emberi jogi bizottságából.

Az elfogadott határozat tervezetét Szaúd-Arábia, Nagy-Britannia és néhány más ország terjesztette elő. A határozat a többi között azzal vádolta a szíriai rezsimet, hogy folyamatosan megsérti az emberi jogokat és az alapvető szabadságjogokat. A szavazás során 35 ország támogatta a Szíriát elítélő határozatot, míg 8 ellene szavazott. 14 tagállam tartózkodott a szavazástól.

Az ENSZ-szervezet vezető testülete - amelynek a többi között az Egyesült Államok, Franciaország és Oroszország is tagja - tavaly novemberben választotta be Szíriát az UNESCO két bizottságába, köztük az emberi jogok érvényesülését ellenőrző bizottságba. Szaúd-Arábiával, Nagy-Britanniával, Dániával és Tunéziával az élen most több ország sürgette az emberi jogokat lábbal tipró Damaszkusz kizárását a testületből, ehhez azonban nem lett meg a szükséges többség.

Az UNESCO vezető végrehajtó testülete ugyanakkor felszólította a szíriai rezsimet, hogy haladéktalanul vessen véget az emberi jogok megsértésének. Sürgette továbbá a lakosság védelmét, valamint a véleményszabadság helyreállítását. Felkérte  az UNESCO főigazgatóját, hogy a jövőben rendszeresen tegyen jelentést a szíriai helyzetről.

A határozat nem említette Szíria tagságát a szervezet emberi jogi bizottságában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!