Június végén nevezik meg az EU 2014-es zöld fővárosát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Koppenhága, Frankfurt vagy Bristol lehet az Európai Unió zöld fővárosa 2014-ben az Európai Bizottság csütörtöki bejelentése szerint. A címre 18 város jelentkezett, végül a dán főváros, a német pénzügyi központ és Anglia hatodik legnagyobb városa maradt fenn a rostán. Idén a spanyolországi Vitoria-Gasteiz az Európai Unió zöld fővárosa.

Az Európa zöld városa címet minden évben olyan város kapja, amely sokat tesz a környezettudatos városi életmód kialakításáért, a környezet és az életminőség javításáért, a fenntartható fejlődés megteremtéséért.

A három jelöltet az olyan területeken elért eredményeikért választották ki, mint az éghajlatváltozás elleni harc, a fenntartható közösségi közlekedésre irányuló erőfeszítések, a zöld városi területek fejlesztése, a vízkészletek kezelése, valamint a szennyezések kordában tartása.

Bristolnak, Koppenhágának és Frankfurtnak június 8-án kell bemutatniuk terveiket egy zsűrinek, győztest 29-én hirdetnek Vitoriában.

Az Európa zöld fővárosa címet 2010-ben hozták létre, elsőször Stockholm, 2011-ben Hamburg töltötte be. Jövőre a franciaországi Nantes lesz az.