szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tanulmányozni fogják egy szorosabb politikai unió létrehozásának lehetőségét a Perzsa-öböl menti arab országok, de a folyamat időbe telik majd, s az a cél, hogy az összes ország, ne csak kettő-három csatlakozzon - közölte az Öböl-menti országok hétfői találkozója után Szaúd el-Fejszál herceg, szaúd-arábiai külügyminiszter.

"Az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) vezetői jóváhagyták egy bizottság megalakítását, amely megvizsgálja az unió lehetőségét és javaslatait (egy közeljövőben tartott) rendkívüli csúcsértekezleten ismerteti majd" - mondta Fejszál a megbeszélés utáni sajtótájékoztatón, s hozzátette: Nem történtek lépések Szaúd-Arábia és Bahrein kapcsolatának szorosabbra fűzése érdekében. A GCC bejelentése meglepetésként hatott, mivel bahreini tisztségviselők korábban a két ország politikai integrációját jelezték előre. Az unió lehetőségét megvizsgáló bizottság a hat GCC-tagállam külügyminisztereiből áll majd.

A politikai unió terve mellett a találkozón megvitatták a szíriai békefolyamat problémáját is. Fejszál szerint a továbbra is folytatódó erőszak miatt "komolyan csökkent" az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottja, Kofi Annan által kialkudott béketervbe vetett bizalom. "Az erőszak és a vérfürdő folytatódik. Semmit nem sikerült elérni... Az erőszak folytatódott és mindenki elégedetlen" - hangsúlyozta a szaúdi külügyminiszter.

A tárgyalás másik központi témája Irán volt. Fejszál arra figyelmezette a síita államot, hogy ne ártsa bele magát Bahrein és Szaúd-Arábia kapcsolataiba. "Iránnak semmi köze nincs ahhoz, ami a két ország között történik, akkor sem, ha unióvá alakulunk" - szögezte le  Fejszál. Amikor Abdallah szaúdi király decemberben felvetette a bahreini-szaúdi unió ötletét, az iráni parlament elítélő nyilatkozatot adott ki, amelyet Fejszál fenyegetésként értékelt. Irán és a szunnita többségű Szaúd-Arábia között 2011-ben különösen megromlottak a kapcsolatok, mivel a szaúdi hadsereg segített leverni a szunnita bahreini kormánynak a több jogokat követelő bahreini síiták hatalomellenes tüntetéseket.

A hattagú Öböl-menti Együttműködési Tanácsot (GCC) 1981-ben alapították a szorosabb gazdasági együttműködés előmozdítása, a közös katonai koordináció és egy közös valuta létrehozásának érdekében. A pénzügyi unió megvalósítása azóta elakadt. Bahrein és Szaúd-Arábia mellett a Tanács tagja még Kuvait, Katar, Omán és az Egyesült Arab Emirátusok is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!